Roofdiernieuws 33

Nieuws uit het lopende monitoringsjaar

Roedel Hechtel-Eksel

Op 26 juli 2023 stierf het territoriale mannetje GW979m (August) van de roedel Hechtel-Eksel. Over de autopsie hebben we al uitvoerig verslag gebracht via een persbericht en filmpje. Intussen werd ook via het genetisch onderzoek bevestigd dat het om GW979m ging. Vanaf eind juli moest GW1479f (Noëlla) alleen de minstens zeven welpen zien groot te brengen. In augustus en september konden tal van waarnemers meerdere welpen succesvol op woelmuizen zien jagen in cultuurgraslanden. Wellicht kon op die manier het dalende aanbod aan aangebrachte prooien (door het wegvallen van August) gecompenseerd worden. Aanvoer van grotere prooien door de moeder ging intussen onverminderd voort.

Op muizen jagende welp, 13 september 2023 (foto Edouard Geelhand)

Vijf van de minstens zeven welpen op 23 september 2023 (beeld INBO-ANB)

Op 24 september 2023 werd in Houthalen op de Grote Baan (N715) een mannelijke wolf doodgereden. De volwassen tanden waren nog aan het doorkomen, en er waren nog melktanden aanwezig waardoor we kunnen concluderen dat het inderdaad om een welp gaat van de roedel Hechtel-Eksel. De DNA-analyse wordt nog uitgevoerd. Uit de autopsie leerden we dat deze welp van 24 kg een goede voedingstoestand had (goede bespiering, lage vetindex). In de maag vonden we resten van een kip (kop, poten en spiermaag). De bloedingen in de buik- en borstholte, een verbrijzelde lever, een gescheurd hartzakje en breuken aan het dijbeen duidden op een stomp trauma. We kunnen dus concluderen dat dit een nieuw verkeersslachtoffer is.

Melktanden van verkeersslachtoffer (foto INBO)

Gebit van het verkeersslachtoffer van 24 september 2023: de aanwezigheid van melktanden en pas doorgebroken definitieve tanden toont aan dat om een jong dier gaat (foto INBO)

Vlaanderen heeft een tweede wolventerritorium: Noorderkempen (NOK)

Sinds maart 2023 werd de aanwezigheid van een wolf in de regio Kalmthout-Brecht-Wuustwezel aangetoond aan de hand van zichtwaarnemingen met duidelijk beeldmateriaal, sporen en cameravalopnames. Deze wolf werd in april genetisch geïdentificeerd als zijnde GW3449f, een nakomeling van de Hechtel-Eksel roedel, geboren in 2022. Omdat volgens de Centraal-Europese monitoringsstandaard eenzelfde wolf minstens zes maanden in eenzelfde gebied aanwezig moet zijn voor we van vestiging kunnen spreken, beschouwen we GW3449f in het monitoringsjaar 2022-2023 nog als zwerver. Intussen zijn zes maanden verstreken en kunnen we GW3449f officieel als een gevestigde wolf beschouwen, daarmee is het wolventerritorium Noorderkempen (NOK) een feit. De regio kreeg de voorbije jaren al regelmatig bezoek van zwervende wolven die een tijd ter plaatse bleven, waardoor meerdere gemeentes al zijn opgenomen als ‘risicozone’ voor schade aan vee door wolven. Subsidies voor wolfwerende omheiningen zijn er dus al een tijdje voorzien. Omdat er in de regio regelmatig zwervers opduiken is de kans vrij groot dat er de komende maanden paarvorming zal optreden en er in 2024 welpen geboren worden. 

Westhoekwolf (GW3450m) wellicht terug naar Frankrijk

De wolf die op 22 mei 2023 opdook nabij de Franse grens in Proven (West-Vlaanderen) en vervolgens de provincie West-Vlaanderen van ZW naar NO dwarste tot aan de grens met de provincie Oost-Vlaanderen (zie Roofdiernieuws 32), werd het laatst genetisch vastgesteld op 11 juni 2023 in Wingene. Daarna verdween de wolf van de (Vlaamse) radar. Op 18 juni werd echter een wolf gefilmd in Frans-Vlaanderen: tussen Watten en Bourbourg. De kans is zeer groot dat het om hetzelfde individu gaat. Op één nacht loopt een wolf best mogelijk van Wingene terug naar Frankrijk.

Nakomeling van de Hechtel-Eksel roedel vestigt zich in Nederland

Voor wie het item over de grote diaspora uit de roedel Hechtel-Eksel in Roofdiernieuws 32 (juli 2023) aandachtig heeft gelezen komt het niet als een verrassing. GW2435m (°2021) kunnen we voortaan als gevestigd in de Zuid-West Veluwe (Nederland) beschouwen. Hij heeft er een paar gevormd met wolvin GW3012f, afkomstig uit een roedel uit Nedersaksen (Duitsland). Intussen zijn er in het territorium Zuid-West Veluwe zeven welpen geteld. Via DNA kan verder aangetoond worden of GW2435m effectief de vader is van de welpen, daarop is het nog even wachten.

 

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}