Nieuws

Terug naar overzicht

Roofdiernieuws juli 2021

Twee zwervers

Twee zwervers konden het afgelopen monitoringsjaar geïdentificeerd worden. GW1554m (via de pers bekend geraakt als ‘Billy’) veroorzaakte in juni 2020 heel wat ophef in de provincie Antwerpen. Daarna duurde het tot het voorjaar van 2021 voor een nieuwe zwerver GW2089m op de proppen kwam.

Ongeïdentificeerde wolven in Mol, Neerpelt en Hamont-Achel

In de maanden februari en maart noteerden we verschillende waarnemingen van onbekende wolven. Aan de hand van alleen beeldmateriaal is het vaak niet mogelijk om een dier met zekerheid te identificeren.

Roedel Hechtel-Eksel

Vanaf het najaar stelden we samen met de boswachters alles in het werk om het DNA van alle jongen van 2020 te bemachtigen. Na verloop van tijd hadden we uiteindelijk toch DNA van elke welp: de drie jongen die de herfst overleefd hadden, bleken alle mannetjes te zijn. De twee vrouwelijke verkeersslachtoffers op respectievelijk 9 en 19 oktober 2020 waren al geregistreerd.

Afname aanvallen op onbeschermd vee

Na een piek in de aanvallen op onbeschermd vee in september en oktober nam de frequentie van die aanvallen sterk af in de winter, van 10 aanvallen in september tot 2 in februari. Die afname werd, net als de piek in de herfst, bevestigd via het dieetonderzoek.

Grote actieradius en uitstapjes

De wolven van de roedel Hechtel-Eksel hebben hun territorium aanzienlijk uitgebreid in vergelijking met de periode toen wolvin Naya er nog was. De oppervlakte is nu zo’n 400 km², wat als behoorlijk groot moet worden beschouwd. In Duitsland zijn de territoria doorgaans zo’n 200 km² groot.

Tabel en verspreidingskaartjes

De tabel met wolfmeldingen is terug te vinden op de website van Natuur en Bos. Vanaf dit jaar publiceren we één document per monitoringsjaar met daarin drie verschillende kaartvoorstellingen.

Lichting 2021: minstens vijf welpen

Net zoals vorig jaar stelden we dit jaar opnieuw alles in het werk om de wolven zo min mogelijk te verstoren en geen verhuizing van het nest te veroorzaken. We konden eerst één welp fotograferen, dan twee. Op 13 juni kon boswachter Ernesto Zvar ’s morgens vroeg vier welpen tellen, en op 27 juni filmde een camera de moeder samen met vijf welpen. Dat beeld delen we niet, omdat de omgeving te herkenbaar is.

Roofdieren in opmars. Nieuwe context, nieuwe uitdagingen?

Roofdieren hebben een bewogen geschiedenis achter de rug, gaande van gerichte actieve uitroeiing in het verleden, tot hedendaags symbool van top-natuur. In een artikel in Natuurfocus bespreken we de nieuwe uitdagingen, ook in het natuurbehoud, die deze nieuwe context met zich meebrengt.