Nieuwsbrief 052020

Kunnen vleermuisonderzoekers vleermuizen besmetten met Covid-19?

Na SARS-CoV in 2002 en MERS-CoV in 2012 is het recentelijk ontdekte SARS-CoV-2 (Covid-19) een nieuw Coronavirus dat van dier op mens is overgesprongen. Volgens genetisch onderzoek is het virus van een Chinese vleermuissoort, al of niet via andere tussengastheersoorten, bij de mens terechtgekomen. Het virus zelf is nog niet teruggevonden bij Europese vleermuissoorten. Zouden vleermuisonderzoekers dan onze vleermuizen kunnen infecteren?

Het virus is er in geslaagd om gans de wereld te veroveren. Na de ontdekking in december 2019 in Wuhan, zijn er eind april al meer dan 3,1 miljoen besmettingen geregistreerd en zijn er meer dan 215 000 mensen gestorven. Vleermuisonderzoekers zijn niet immuun voor de ziekte. Zij kunnen zo misschien de ziekte naar onze vleermuizen overdragen, wat ernstige problemen zou kunnen veroorzaken voor de reeds bedreigde vleermuispopulaties. Mogelijk kan zo ook een nieuw virusreservoir ontstaan.

Een literatuurstudie bracht aan het licht dat de kans klein, maar niet onbestaande is. Daarom adviseert INBO om al het onderzoek waar er direct contact is met de dieren tijdelijk te stoppen. Essentieel onderzoek zou kunnen doorgaan mits preventieve maatregelen zoals het dragen van ontsmette handschoenen en mondmaskers.

Luc De Bruyn

Meer lezen? L. De Bruyn, R. Gyselings, and K. Baert. 2020. Advies betreffende het risico op besmetting van vleermuizen met Covid-19 via vleermuisonderzoekers. Adviezen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, INBO.A.3931, Brussel.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}