Nieuwsbrief februari 2023

Indicator in de kijker: Aantal verkochte visverloven

In 2020 piekte het aantal visverloven. Het totaal van meer dan 74.000 was het hoogste aantal van de laatste 20 jaar. Hengelen zat in de lift als individuele buitenactiviteit en vorm van natuurbeleving tijdens de coronapandemie en de lockdown. In 2021 heeft deze trend zich niet doorgezet en het aantal hengelaars daalde terug tot iets meer dan 60.000. Het totaal daalde in 2022 verder tot circa 55.000.

Wie in Vlaanderen wil hengelen, moet in het bezit zijn van een vergunning: een visverlof. Er zijn drie soorten:

  • jeugdvisverlof: voor kinderen tot en met 17 jaar om te vissen met één of twee hengels, overdag of ’s nachts, vanaf de oever of anders (bijvoorbeeld wadend vissen of vissen vanuit een boot)
  • gewoon visverlof: om overdag te hengelen vanaf de oever met één of twee hengels
  • groot visverlof: om te vissen vanaf de oever of anders dan vanaf de oever met één of twee hengels, zowel overdag als ’s nachts.

Om overdag met één hengel vanaf de oever te vissen heeft de jeugd geen vergunning nodig. Ze mogen dit ook zonder begeleiding van een meerderjarige. Het groot visverlof is sinds 2019 het enige visverlof waarbij je aasvissen mag gebruiken of vissen mag meenemen voor consumptie onder bepaalde voorwaarden.

Lieve Vriens

>> Naar de indicator

Beeld boven: Shutterstock

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}