Nieuwsbrief juli 2023

Wereldwijde inspiratie voor nieuwe beleidsinstrumenten stedelijke natuur

Op 11 mei 2023 werd de Urban Governance Atlas (UGA) van het INTERLACE-project officieel gelanceerd. De UGA is een interactieve online database met meer dan 250 goedepraktijkvoorbeelden van beleidsinstrumenten die bijdragen aan natuurgebaseerde oplossingen en ecosysteemherstel in stedelijke context. Gebruikers kunnen via de UGA diverse beleidsinstrumenten van over de hele wereld verkennen. De UGA bevat verschillende typen instrumenten, van wetgeving en strategie├źn tot subsidies, samenwerkingsovereenkomsten en communicatie. Er gaat vooral aandacht naar de factoren die de instrumenten succesvol maken, geleerde lessen uit het ontwerp en implementatie, en de aanpak rond governance, zoals het betrekken van actoren, institutionele regelingen, en het gebruik van participatieve methoden.

De UGA is een resultaat van het INTERLACE-project en werd geleid door het Ecologic Institute. OPPLA ontwikkelde de webapplicatie. In totaal droegen 48 organisaties van 41 landen bij aan het toevoegen en rapporteren van beleidsinstrumenten aan de UGA. Het INBO voegde 16 beleidsinstrumenten toe uit Vlaanderen (14) en Nederland (2), met bijdragen en feedback van meerdere regionale en lokale organisaties.

Bekijk deze unieke verzameling van inspirerende nieuwe beleidsinstrumenten voor stedelijke natuur. Wil u een beleidsinstrument toevoegen aan de UGA? Neem dan contact met ons op.

Michael Leone, Julie Callebaut

Meer informatie (in het Engels): New interactive database of policy instruments for nature-based solutions and ecosystem restoration

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}