Nieuwsbrief november 2023

Nieuwe podcasts en video's

Sinds de meest recente INBO Nieuwsbrief zijn er een nieuwe podcast en een aantal filmpjes verschenen:

Podcast

Filmpjes

VISSEN IN DE SCHELDE - Welke vissoorten leven er in de Schelde? Rhea Maesele en Charlotte Van Driessche leggen uit hoe ze met klassieke afvangsten en met eDNA-onderzoek ontdekken welke soorten leven in de Schelde.​

 

 

DOOD HOUT - Er zit veel leven in dood hout. Wat misschien niet meer dan een oude, dode boom lijkt, is voor sommige ongewervelden een huis om in te schuilen of een supermarkt vol lekkernijen. We trokken voor de Week van het bos met onze keverexpert Arno Thomaes (INBO) naar het bos en hoorden verhalen over vier prachtige kevers die een stiekem leven leiden in dood hout.

 

 

GROTE MODDERKRUIPER - 6 oktober 2023 mag je gerust beschouwen als een historisch moment: na een afwezigheid van 50 jaar duikt de grote modderkruiper weer op in de Polders van Kruibeke. Deze unieke vissoort werd er op vier plaatsen uitgezet, na een succesvolle kweek in onze kwekerij in Linkebeek.

 

STIKSTOF I - In dit eerste deel van onze reeks over stikstof hoor je onderzoeker Jeroen Vanden Borre aan het woord. Hij legt uit wat stikstof precies is en wanneer we praten over een 'stikstofprobleem'.

 

 

STIKSTOF 2 - Maud Raman werkt als wetenschapper bij het team Milieu en Klimaat van het INBO. Ze legt uit hoeveel stikstof onze natuur aankan en hoe we dat bij het INBO onderzoeken. De film werd opgenomen in heidegebied De Teut (Limburg) en in het Turnhouts Vennengebied.

 

 

B- Welke impact heeft stikstof op de vennen en het leven in de vennen hier? En wat zijn de gevolgen van stikstof voor het grondwater? Jo Packet en Mathias Wackenier leggen in begrijpbare taal uit hoe het INBO deze onderzoeken uitvoert.

 

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}