Nieuwsbrief september 2021

Is de Aziatische hoornaar al gespot in jouw buurt?

Via het burgerwetenschapsproject Vespa-Watch volgen we de verspreiding van de invasieve Aziatische hoornaar op de voet. Iedereen kan een mogelijke waarneming van de Aziatische hoornaar melden. Experten evalueren vervolgens alle waarnemingen op iNaturalist.

Om geïnteresseerden te informeren of er in hun buurt al een Aziatische hoornaar is waargenomen, ontwikkelden we de Vespa-Watch webapplicatie. Hier vind je de exacte locatie van alle observaties en nesten van dit seizoen en een samenvatting per gemeente. Bovendien vind je er ook een kaart met actieve haarden van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Dit zijn plaatsen waar een nest wordt gezocht in een omtrek van 2 km rond de waarneming van een hoornaar: een Aziatische hoornaar verplaatst zich maximaal 2 km vanaf zijn nest.

Wil je graag meehelpen bij de opsporing van een nest van de Aziatische hoornaar? Controleer via de app of er een waarneming van de Aziatische hoornaar in jouw buurt is en neem contact op met de Vespawatchers. Vermoedelijke waarnemingen zijn altijd welkom op de Vespa-Watch website.

Jasmijn Hillaert, Tim Adriaens

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}