Nieuwsbrief september 2021

Babyboom bij de vroedmeesterpadden

De vroedmeesterpad is bedreigd in Vlaanderen. Het is een buitenbeentje onder de amfibieën: het mannetje draagt de eitjes rond de achterpoten. Pas als de kikkervisjes klaar zijn om uit te komen, deponeert hij de eitjes in het water. Om iets te doen aan de sterke achteruitgang van deze pad voert het INBO een kweek- en uitzetproject uit in opdracht van Natuur en Bos.

Hiervoor verzamelden we in 2019 larven in Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Die kweekten we vervolgens op tot volwassen vroedmeesterpadden. Op basis van genetische data stelden we zes kweekgroepen samen. Met de nakomelingen van elke kweekgroep kan je dan, afhankelijk van de uitzetlocatie, een genetisch voldoende diverse groep dieren uitzetten.

In 2021 hoopten we voorzichtig dat de vroedmeesterpadden groot genoeg waren om tot voortplanting over te gaan. In het voorjaar plaatsten we de dieren hiervoor in specifiek ontworpen buitenterraria. Het wachten duurde niet lang, want al snel hoorden we de vroedmeesterpadden fluiten en zagen we mannetjes met eieren. Het werd een succes, want in de zomer werd de kaap van 1000 larven al gerond.

De eerste vroedmeesterpadden zetten we dit najaar al uit. Wij wensen onze jonge padjes alvast alle succes in hun nieuwe, zorgvuldig uitgekozen en op maat beheerde gebieden.

Loïc van Doorn, Johan Auwerx, Bruno Picavet, Daan Van Eenaeme en Jeroen Speybroeck

(Boven: mannelijke vroedmeesterpad met eitjes in het Onderzoekscentrum voor aquatische fauna in Linkebeek.
Let op de al zichtbare larven in de eieren. Foto INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}