Nieuwsbrief maart 2024

Akoestische detector en BirdNET verklikken invasieve stierkikker

Het succes van het beheer van invasieve soorten zoals stierkikker hangt sterk af van vroegtijdige detectie. Het gebruik van nieuwe technologieën zoals cameravallen of omgevings-DNA is al goed ingeburgerd, maar ook akoestische monitoring zit in de lift. Het INBO was betrokken bij een proef die de efficiëntie onderzocht van passieve akoestische monitoring voor de detectie van de invasieve Amerikaanse stierkikker.

De test werd uitgevoerd in de Netevallei in Vlaanderen en in Umbrië (Italië), waar gevestigde populaties voorkomen met veel stierkikkers. Daarnaast werd de methode ook ingezet in de Spaanse Ebrodelta (Catalonië), waar stierkikkers recent werden uitgeroeid. Voor het oppikken van stierkikkergeluiden testten we de Song Meter Micro (Wildlife Acoustics). Voor de herkenning van het signaal gebruikten we het BirdNET-algoritme, bekend van de Merlin app voor vogelgeluiden.

BirdNET bleek uiterst effectief in het detecteren van stierkikker, met een opmerkelijke precisie van 99,7% correcte identificaties en slechts twee vals positief gelabelde geluidsopnames. De permanente opnames leverden ook informatie op over de ecologie. Zo bleek de vocale activiteit van stierkikker ‘s nachts hoger dan in de schemering. In Catalonië werden gelukkig geen stierkikkers meer gedetecteerd.

De studie toont dat passieve akoestische monitoring een waardevolle aanvulling kan zijn op andere methodes voor opsporing van stierkikkers. Het kan in de toekomst ook gebruikt worden voor real-time detectie van deze invasieve soort op nieuwe locaties.

Sander Devisscher, Tim Adriaens

Meer lezen: Bota, G., Manzano-Rubio, R., Fanlo, H. et al. Passive acoustic monitoring and automated detection of the American bullfrog. Biol Invasions (2024). https://doi.org/10.1007/s10530-023-03244-8

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}