Nieuwsbrief mei 2022

ZEEKERWETEN - Citizen science aan de kust

Op zondag 8 mei (10.00 - 16.00 u.) vindt het eerste burgerwetenschapsfestival aan onze kunst plaats: ZEEKERWETEN. Tijdens dit openluchtevenement ontdek je als burger hoe je mee onderzoek voert en data verzamelt over de biodiversiteit van de kuststreek. Gepassioneerde experten leren je trucs en tools om het onzichtbare leven in zee, op het strand, in de duinen en elders aan de kust zichtbaar te maken. Zo word je zelf een volwaardige burgerwetenschapper. Het wordt een verrassende en boeiende dag voor jong en oud, vol actie en boeiend onderzoek. Help jij mee de wetenschap vooruit?

Dit evenement is een initiatief van LifeWatch Belgium. Word voor 1 dag INBO-wetenschapper en neem deel aan volgende activiteiten:

  • In Aziatische wespennesten (Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne): De Aziatische hoornaar is een nieuwkomer die honingbijen en andere inheemse insecten aanvalt. Help het Vespa-Watch project en leer deze exoot en zijn nesten herkennen, opsporen en melden.
  • Een geringde meeuw, wat nu? (VOC - Nieuwpoortsesteenweg 642, Oostende): Als je vaker aan de kust komt, heb je ze vast al eens gezien: meeuwen met een gekleurde plastic ring aan hun poot. Vroeg je je al af waarom dat zo is en wat je in zo’n geval moet doen? Wil je meehelpen aan het lopend meeuwenonderzoek van het INBO en UGent, kom dan zeker naar het VOC in Oostende. Je krijgt er alle informatie over meeuwen.
  • Hemelbeestjes van strand en duin (Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne): Ooit gehoord van pimpampoentjes, hemelbeestjes of pieternellekes? Van de pletpot, het klopscherm en het sleepnet? Wist je dat er wel vijftig verschillende soorten lieveheersbeestjes zijn, dat sommige erg bedreigd zijn, dat ze in hete zomers op het strand verzamelen en dat het eigenlijk kleine kannibaaltjes zijn? We gaan samen op zoek naar lieveheersbeestjes en leren ze op naam brengen.
  • Wie loopt in de cameraval? (Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne): Duik in de wondere wereld van cameravallen. Ontdek hoe wetenschappers deze camera’s gebruiken om het geheime leven van wilde dieren te bestuderen.
  • Word een duinplantkenner (Ingang van de Paelsteenpanne (strandtoegang 6: Hippodroom), Bredene): Gefascineerd door plantjes? Vraag je je wel eens af hoe wetenschappers duinvegetaties bestuderen? Boeken, een app en een planthousiast maken van jou tijdens deze laagdrempelige workshop een echte onderzoeker!

Bekijk het volledige programma op www.zeekerweten.be of zoek activiteiten op de kaart.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}