Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontslag Loopbaan en ontwikkeling

Ontslag

Zoek je meer informatie over ontslag? Er bestaan verschillende ontslagsituaties voor contractuele en statutaire personeelsleden binnen de diensten van de Vlaamse overheid. Op deze webpagina vind je een overzicht en alles wat erbij komt kijken.

Uitbetaling vergoedingen en verloven

Je krijgt een uitbetaling van:

Wat met andere voordelen en tegemoetkomingen?

Hospitalisatieverzekering

Je aansluiting bij de hospitalisatieverzekering en die van je nevenverzekerden eindigt op de laatste dag van het volgende kwartaal. In bepaalde gevallen kun je je verzekering verderzetten voor jou of je nevenverzekerden.

Meer informatie vind je op de webpagina ‘Hospitalisatieverzekering stopzetten’.

Aanvullend pensioen

Bouwde je als contractueel personeelslid binnen de Vlaamse overheid een aanvullend pensioen op? Dan ontvang je na je uitdiensttreding een brief met een overzicht en het verdere verloop van je gespaard bedrag.

Meer informatie vind je op webpagina ‘Aanvullend pensioen’.

Bedrijfsfiets

Beëindig je door je ontslag vroegtijdig het leasecontract van je bedrijfsfiets? Geef dit door aan het Agentschap Overheidspersoneel via het Vlimpers-contactformulier(opent in nieuw venster) en vermeld volgende informatie:

 • de datum van de gewenste stopzetting (minimaal 30 dagen na je melding)
 • het e-mailadres waarop je in de toekomst de communicatie van de fietsleasemaatschappij wenst te ontvangen. Je werk-e-mailadres is niet langer geldig als je de Vlaamse overheid verlaat.

Meer informatie:

Op zoek naar een andere job

Sollicitatieverlof laat je toe om afwezig te zijn op het werk om een andere job te zoeken.

Daarnaast kun je in bepaalde ontslagsituaties een beroep doen op outplacement. Dat is een begeleidingsprogramma voor je zoektocht naar een passende, nieuwe functie of zelfstandige activiteit buiten de Vlaamse overheid. Lees meer op de webpagina ‘Outplacementbegeleiding’.

Toegang tot Vlimpers

Op het moment van je uitdiensttreding wordt je toegang tot Vlimpers onmiddellijk afgesloten. Je kan je personeelsdossier dan niet meer raadplegen.

Heb je nog gegevens of documenten nodig uit Vlimpers?

Je laatste loonstrook en fiscale fiche worden na je uitdiensttreding per post opgestuurd.

 • Stap 1

  Lees meer op de volgende webpagina’s over de verschillende ontslagsituaties en hoe je ontslag kunt indienen of krijgen.

 • Stap 2

  Na het ontslag verwittigt je werkgever het DCPA. Je ontvangt van het DCPA:

  • een bevestigingsbrief
  • een tewerkstellingsattest
  • het formulier C4 met eventueel bijlagen
  • informatie over de beëindiging van je hospitalisatieverzekering
  • het ontslagbesluit (enkel voor statutairen)
 • Stap 3

  Je bezorgt het formulier C4 en de eventuele bijlagen aan de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA)(opent in nieuw venster) van je woonplaats.

 • Stap 4

  Ben je aangesloten bij een vakorganisatie? Dan verwittig je hen over je ontslag.

 • Stap 5

  Je spreekt met je werkgever af wanneer en bij wie je het ter beschikking gestelde werkmateriaal (laptop, gsm, badge, abonnement, …) moet inleveren.

 • Stap 6

  Je werkgever kan je vrijblijvend uitnodigen voor een exitgesprek. Tijdens dit gesprek wordt gepolst naar je redenen van vertrek en hoe je je tewerkstelling bij de Vlaamse overheid hebt ervaren. Deze informatie kan bijdragen aan het personeelsbeleid van je departement of agentschap.