Nieuwsbrief mei 2021

Zijn de ratten in mijn buurt resistent voor rattengif?

Op rattenbestrijding.inbo.be kan je als particulier of professionele bestrijder eenvoudig nagaan of in jouw buurt resistente ratten aanwezig zijn. Het INBO onderzoekt jaarlijks meer dan 1000 bruine ratten op resistentie tegen gif. Onze resistentietool kan je helpen om bij bestrijding de juiste keuze van gif te maken. Hou daarbij zeker rekening met de informatie op de verpakking of bijsluiter. Zo mag je sommige producten niet buiten gebruiken, andere zijn enkel geschikt voor muizen.

Sta er wel bij stil dat we maar al te gemakkelijk gif gebruiken om ratten te bestrijden. Rattengif heeft heel wat nadelen voor ons en onze omgeving:

  • Het is giftig voor mensen en dan vooral voor kinderen. Ook huisdieren kunnen er aan sterven.
  • Roofvogels en -dieren die ratten eten, worden mee vergiftigd wanneer ze vergiftigde ratten eten.
  • Gif is niet diervriendelijk, de dieren sterven pas nadat ze meerdere dagen erge pijn ervaren.
  • Ratten kunnen resistent worden en sterven niet meer na opname van het gif. Bestrijding wordt daardoor steeds moeilijker.

Daarom neem je best enkele preventieve maatregelen om de aanwezigheid van ratten te vermijden. Meestal loopt het mis als ze voedsel vinden in bijvoorbeeld een kippenren of composthoop. Vermijd dit en beperk ook de schuil- en nestplaatsen in de omgeving.

Ervaar je toch overlast van ratten, probeer dan eerst of mechanische bestrijding met een val werkt. Anders kan je als laatste optie toch rattengif gebruiken. Raadpleeg dan best eerst de INBO-resistentietool om het product op de best mogelijke manier te gebruiken.

Kristof Baert, Emma Cartuyvels, Frank Huysentruyt, Sabrina Neyrinck, Thierry Onkelinx

(Beeld boven: aanwezigheid van resistentie)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}