Nieuwsbrief Mei 2024

Blijf op de hoogte van nieuwe waarnemingen van invasieve uitheemse soorten

Snel ingrijpen is bij invasieve uitheemse soorten cruciaal om blijvende vestiging en uitbreiding te vermijden. Om zo’n snelle respons te organiseren moeten natuurbeheerders zo snel mogelijk op de hoogte zijn van nieuwe waarnemingen. Open natuurdata zijn hierin een krachtig instrument.

Dat kan met het snelle waarschuwingssysteem (Early Alert) systeem van LIFE RIPARIAS. Het centraliseert open data van verschillende bronnen door ze van de Global Biodiversity Information Facility (GBIF) te plukken. De gegevens zijn afkomstig van officiële monitoring, wetenschappelijke projecten maar ook van burgerwetenschap (citizen science), waarin de wekelijks geüpdatete gegevens van waarnemingen.be een belangrijke bron zijn.

Beheer jij invasieve uitheemse soorten? Wil je weten waar ze voorkomen? Wil je een melding krijgen wanneer ze opduiken in jouw gebied? Wil je de situatie kennen in aangrenzende gebieden? Meld je aan, configureer je waarschuwingen en ontvang updates in je mailbox over nieuwe waarnemingen vanuit alle mogelijke gegevensbronnen. Verken verspreidingspatronen op een interactieve kaart. Heb je zelf gegevens over exoten die nog niet in dit systeem zitten of wil je het graag beter configureren voor de gebieden die jou of jouw organisatie aanbelangen? Contacteer RIPARIAS.

Tim Adriaens, Lien Reyserhove

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}