Nieuwsbrief Mei 2024

Samen de agro-ecologische teelt van baktarwe verkennen

In het project ‘Graanboeren met natuur’ onderzochten onderzoekers van het INBO en het ILVO, landbouwers, molenaars en bakkers twee jaar lang samen de agro-ecologische teelt van bakgraan op de terreinen van het Proefplatform Hansbeke Agro-Ecologie. De samenwerking kwam tot stand dankzij de Projectoproep “Landbouw-Natuur: op zoek naar een win-win.

Tijdens het eerste seizoen vergeleken we teelten op drie gangbare en drie agro-ecologische percelen. In de agro-ecologische percelen stelden we meer biodiversiteit vast, maar op de gangbare percelen was de graanproductie hoger. Het uiteindelijke inkomen voor de landbouwer was gelijkwaardig. De geringere kosten en de betere prijs voor agro-ecologisch graan compenseerden de lagere productie.

Tijdens het tweede seizoen vergeleken we 16 agro-ecologisch geteelde oude graanvariëteiten. Het graan werd door de deelnemers op gedocumenteerde en identieke wijze gemalen en tot brood gebakken. Het project eindigde met een smaakproef door 40 niet-professionele proevers. Daaruit bleek dat de broden van de agro-ecologisch geteelde oude granen wat smaak betreft niet moeten onderdoen voor industrieel gebakken brood van gewone variëteiten.

Dit project inspireerde meerdere nieuwe projecten, namelijk het PDPO-project “Agro-ecologische granen voor brood, bier, biodiversiteit en bodem”, het EIP-project “Graanwaardig” en het EIP-project “Schapenbegrazing tussen natuur en landbouw”.

Myriam Dumortier

Meer lezen: Bracke J., de Beer S., Debruyne F., De Bruyn L., Dumortier M., Willekens K. (2024). Graanboeren met natuur. Cocreatieve verkenning van de agro-ecologische teelt van baktarwe. Rapporten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 2024 (21). Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Brussel.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}