Nieuwsbrief Mei 2024

Experiment met "minimale wolfwerende omheining" gestart

Eén van de beste middelen om kleinvee tegen wolven te beschermen zijn elektrische omheiningen. Ze vormen zo een belangrijke maatregel voor het harmonieus samenleven tussen mens en wolf. We weten echter onvoldoende hoe wolven reageren op zulke barrières. Daardoor is het ook moeilijk om ze te verbeteren.

Omheiningen hebben ook een aantal nadelen: aanleg en onderhoud vergen een investering, er is een risico op defecten en ze zorgen voor versnippering van het landschap voor andere diersoorten. Hoe kunnen we de huidige ontwerpen aanpassen om die nadelen te milderen?

Een eerste vraag hierbij is wat de minimale vereisten zijn voor een wolfwerende omheining. Om hier antwoord op te geven, bouwden we in Limburg, Antwerpen en Drenthe (Nederland) drie testomheiningen voor de bescherming van schapen. Hiermee kunnen we de reactie van wolven op vijf  progressief complexere  volgen.

De proefopstellingen bevinden zich in rustige gebieden in het hart van bekende wolventerritoria om de kans op interactie tussen wolf en de omheiningen te maximaliseren: een uniek experiment.

De testfase loopt tot het einde van het jaar, en we hopen verdere en langere replicaties in andere wolvengebieden te kunnen uitvoeren: alle voorstellen zijn welkom!

Matthieu Chastel

(Beelden boven en onder: INBO)

 

Proefopstelling (foto INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}