Nieuwsbrief Mei 2024

INBO leidt de onderhandeling voor de Conventie van Migrerende Soorten

We zijn nu vijf maanden ver in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU. Nog tot 30 juni 2024 zijn de Europese schijnwerpers gericht op België, en dus ook op Vlaanderen. Ook het INBO draagt zijn steentje bij aan de Europese en multilaterale besluitvorming.

In februari leidden onze INBO-collega’s samen met het departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos namens de EU de besprekingen voor de 14th Conference of the Parties (COP) van de Conventie voor Migrerende Soorten (CMS) in Samarkand, Oezbekistan.

Deze conventie heeft sterke banden met de wetenschappelijke activiteiten van het INBO. Zo keurde deze COP nieuwe richtlijnen goed om lichtvervuiling tegen te gaan. Daarnaast nam ze beslissingen over de uitbreiding van lineaire infrastructuur zoals wegen en  kanalen, en bijhorende impactbeoordelingen, en rond hernieuwbare energie en elektriciteitsleidingen. Ook zijn er extra maatregelen genomen voor de bescherming van 21 soorten, en beslissingen rond de bescherming van de paling. De COP14 keurde ook het eerste rapport over de toestand van migrerende soorten ter wereld goed, in synergie met het werk van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES). Dit rapport benadrukt het belang van wetenschappelijke kennis voor effectieve besluitvorming. Dankzij de inspanningen van het INBO en het Departement Omgeving is ook een mondiaal partnerschap voor ecologische connectiviteit gelanceerd. Daarin wordt de noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking voor migrerende soorten erkend.

Hilde Eggermont & Anna Heck

>> Meer informatie over het werk van de Belgische delegatie

>>Volledige verslag van de INBO delegatie

Beeld boven: (c) Kiara Worth

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}