Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiedag 'TRANSITIES VERKEND'

- Kunstopdrachten voor een veranderlijke publieke ruimte -

Onderzoekstraject 'Kunst in Opdracht verkent'

Naar aanleiding van de huidige maatschappelijke veranderingen en transitieprioriteiten rond klimaat, economie, wonen, samenleven, mobiliteit, energie, … staan de Vlaamse overheid en lokale overheden voor enorme uitdagingen. Hoe we omgaan met die uitdagingen, bepaalt de planning, inrichting en vormgeving van de publieke ruimte van de toekomst.

In het kader van het onderzoekstraject ‘Kunst in Opdracht Verkent' organiseerde het platform Kunst in Opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met de UHasselt vier kennisdelingsmomenten, in het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021. Verschillende cases maakten de relaties tussen Kunst in Opdracht en diverse transities binnen de publieke ruimte tastbaar. 

Studiedag op 26 oktober

Op dinsdag 26 oktober 2021 organiseren het platform Kunst in Opdracht en de UHasselt de studiedag TRANSITIES VERKEND. In de KVS in Brussel stellen we de bevindingen van dit onderzoekstraject voor en blikken we vooruit op het verbreden van de klassieke verschijningvormen van Kunst in Opdracht naar de publieke ruimte. Hierbij gaat bijzondere aandacht naar de diverse actoren in het veld (opdrachtgevers, kunstenaars en bemiddelaars) en hun rollen, vandaag en in de toekomst.  

Daarnaast lichten we het nieuwe Stimuleringsinstrument Kunst in Opdracht in de publieke ruimte toe en bespreken we onze rol in het operationaliseren van de intersectorale werking van Kunst in Opdracht. We denken samen met een gezelschap van kunstenaars, onderzoekers, bemiddelaars en opdrachtgevers na over de evolutie van de rol van een "platform" voor kunst in opdracht in het licht van deze transities en de betekenis van kunst voor de publieke ruimte.

Programma

Voormiddag

9 - 9.30 uur Onthaal met koffie
9.30 - 9.40 uur Welkom & inleiding door Katrien Laenen
9.40 - 10.30 uur Nieuwe feiten en economie:
reflectie op de begrippenparen 'productie en economie' en 'virtualiteit en duurzaamheid' door Liesbeth Huybrechts 
Reactie door Elke Vanempten (ILVO/COSMOPOLIS)
10.30 - 10.45 uur pauze
10.45 - 11.35 uur

Nieuwe waarden en dagelijkse praktijken:
reflectie op de begrippenparen 'gebruik en beheer' en 'burgerschap en emancipatie' door Roel De Ridder

Reactie door Willy Thomas (ARSENAAL/LAZARUS) en Sigrid Bosmans (Hof van Busleyden)

11.35 - 12.45 uur Debat met Ciel Grommen (kunstenaar), Sofia Saavedra Bruno (KU Leuven), Hicham Khalidi (Jan van Eyck Academie, Maastricht), en Nathalie Van Ceulebroeck (AP Hogeschool), gemodereerd door Stefan Devoldere
12.45 - 13.45 uur Lunch

Namiddag

13.45 - 14.45 uur

Blik op de toekomst van het platform Kunst in Opdracht:

  • 'Het platform Kunst in Opdracht anno 2021 en verder' door Katrien Laenen
  • 'Burgerbegrotingen in Genk' door Daan Symons (Stad Genk)
  • 'Open Ruimte Platform' door Bram Vandemoortel (Architecture Workroom Brussels)
14.45 - 15 uur pauze
15 - 16.15 uur Debat met Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels), Danielle van Zuijlen (Kunsthal Gent), Ruben Bellinkx (kunstenaar) en Gert De Keyser (Agentschap Natuur & Bos), gemodereerd door Stefan Devoldere

 

Praktisch

De studiedag gaat door in de KVS, Lakensestraat 146 in Brussel. De KVS ligt op 10 minuten wandelafstand van het Noordstation. Je moet aan de ingang een geldig Covid Safe Ticket tonen.

Je kunt je niet meer inschrijven voor dit evenement.

Vragen

Heb je een vraag over Kunst in Opdracht in de publieke ruimte?
Contacteer een medewerker van het platform Kunst in Opdracht.

Platform Kunst in Opdracht
Waarborgen en beheren
Team Infrastructuur en Instellingen