Overslaan en naar de inhoud gaan

Mees­ter­proef Kunst in Opdracht voor jonge makers

De Meesterproef is een instrument van de Vlaams Bouwmeester en brengt al twintig jaar jonge, bevlogen ontwerpers en kunstenaars samen met ervaren publieke bouwheren. Voor jonge ontwerpers en kunstenaars is de Meesterproef niet alleen een kans om een eerste opdracht te realiseren maar ook een grote bron van kennis over en ervaring met publieke opdrachten. De opdrachtgevers kunnen dan weer creatieve ideeën en nieuwe inzichten putten uit het jeugdige enthousiasme. Bij die projecten die aanleiding geven voor een kunstinterventie is het daarnaast de bedoeling een wisselwerking te doen ontstaan tussen jonge ontwerpers en kunstenaars, zodat zij elkaar wederzijds kunnen inspireren. 

Met de Meesterproef 2019 wordt het thema Sociaal Wonen centraal gesteld en is het de bedoeling om een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars warm te maken om ambitieuze, kwaliteitsvolle hedendaagse ontwerpen en artistieke denkpistes voor te stellen en zo frisse ideeën te genereren voor een creatieve omgang met sociaal wonen. Het Team Vlaams Bouwmeester werkt hiervoor samen met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen en voor het artistiek luik met het Platform Kunst in Opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Twee sociale huisvestingsmaatschappijen, de Ideale woning uit Antwerpen en Woonanker uit Temse hebben vier projecten aangeboden aan veertien kunstenaars. In dialoog met opdrachtgevers en ontwerpers ontwikkelen zij een artistiek basisconcept voor respectievelijk projecten in Schoten, Antwerpen, Kontich en Tielrode. Per project wordt één van de artistieke basisconcepten weerhouden voor realisatie en interactie met de context en het ontwerp van één van de jonge ontwerpers. 

Lees meer over de Meesterproef 2019.