Overslaan en naar de inhoud gaan

De aanvrager is een organisatie met inrichtende macht

Een organisatie met inrichtende macht is een afdeling binnen een gerelateerde organisatie met ondernemingsnummer of binnen een gerelateerd lokaal bestuur (= de inrichtende macht).

De organisatie met inrichtende macht heeft geen ondernemingsnummer. De inrichtende macht daarentegen heeft wél een ondernemingsnummer.

Opgelet: een onderwijs- of vormingsinstelling met een inrichtende macht behoort niet tot deze entiteitsgroep. Zie entiteitsgroep onderwijs- en vormingsinstelling.

De lokale beheerder van de inrichtende macht kan rechten toekennen aan personen (met Belgische eID) die een werkrelatie hebben met de organisatie met inrichtende macht (bv. medewerkers van de organisatie met inrichtende macht, externe medewerkers van de organisatie met inrichtende macht, ...). De organisatie met inrichtende macht bepaalt zelf welke personen zij als werkrelatie beschouwen.

Binnen het toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid behoort de inrichtende macht tot de doelgroep “Economische Actoren (EA)” of de doelgroep “Lokale besturen (LB)”.

Heeft je organisatie met inrichtende macht in het verleden al dossiers ingediend via KIOSK? Dan kan de lokale beheerder van de inrichtende macht rechten toekennen.

Is dat niet het geval? Registreer de organisatie met inrichtende macht bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media via kiosk@vlaanderen.be. Neem in de e-mail volgende gegevens op: 

 • Onderwerp: Registratie van een organisatie met inrichtende macht 
 • Tekst:
  • Inrichtende macht: 
   • Naam 
   • Ondernemingsnummer 
  • Organisatie met inrichtende macht:
   • Naam 
   • Adres 
   • Algemeen e-mailadres 
   • Algemeen telefoonnummer 

Nadat het Departement Cultuur, Jeugd en Media de registratie heeft bevestigd kan de lokale beheerder van de inrichtende macht rechten toekennen.

KIOSK schema organisatie met inrichtende macht

Toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid

Zie schema

De lokale beheerder van de inrichtende macht kent het recht “KIOSK Aanvrager” toe aan personen (met Belgische eID) die een werkrelatie hebben met de organisatie met inrichtende macht.

 1. Informeer bij de inrichtende macht wie de lokale beheerder is voor het toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid.
 2. Vraag aan deze lokale beheerder om het recht “KIOSK Aanvrager” toe te kennen.
 3. De lokale beheerders van de inrichtende macht vinden op de webpagina 'praktische info voor lokale beheerders' alles over het toevoegen van een werkrelatie en over het toekennen van rechten.

Heeft de inrichtende macht (die géén lokaal bestuur is) nog geen lokale beheerder voor toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid? Registreer een lokale beheerder via Beheer der toegangsbeheerders.

Heeft de inrichtende macht (die een lokaal bestuur is) nog geen lokale beheerder voor het toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid? Dan kan je een lokale beheerder registreren via dit formulier.​​​​​​

Vragen

Heb je een vraag over het toegangs- en gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid?

Contacteer de helpdesk

Webinar

Op maandag 29 maart 2021 vond het webinar voor organisaties met inrichtende macht plaats.

Download de presentatie en bekijk de opname hieronder.