Overslaan en naar de inhoud gaan

Coproductieakkoorden

Vlaanderen sloot coproductieakkoorden met verschillende overheden. In zo’n akkoord worden de voorwaarden vastgelegd waaraan een productie moet voldoen om als officiële coproductie te worden erkend.

Een officiële coproductiestatus zorgt ervoor dat je werk in de betrokken landen als nationale productie wordt behandeld en kan genieten van de steunmaatregelen die in die landen van kracht zijn.

Attest aanvragen

Je kan een coproductieattest aanvragen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds

Met zo’n attest geniet je als producent van deze voordelen:

  • Je hebt toegang tot nationale steunmaatregelen (tax incentives, financiële en economische steun) van de coproducerende partner. 
  • Je hebt toegang tot internationale coproductiesteun via Eurimages.
  • Je kan financiële, artistieke en creatieve middelen poolen. 
  • Risico’s worden gedeeld, hogere productiebudgetten worden mogelijk en projecten op grotere schaal realiseerbaar. 
  • Je krijgt toegang tot meer opnamelocaties. 
  • Je werk komt terecht in de distributiemarkt van de coproducerende partners. 
  • Je productie maakt meer kans om geprogrammeerd te worden op festivals en bereikt een breder en meer heterogeen publiek. 
  • Je wisselt kennis, expertise en culturele finesse uit. 

Welk verdrag is van toepassing?

Multilaterale coproducties

Voor coproducties tussen meerdere landen is de Conventie van de Raad van Europa inzake cinematografische coproducties van toepassing, mits het land van oorsprong van de buitenlandse coproducenten dit verdrag heeft geratificeerd. 

Bilaterale coproducties

De Conventie van de Raad van Europa kan ook gebruikt worden voor bilaterale coproducties binnen Europa (met uitzondering van Frankrijk, waarmee Vlaanderen een bilateraal akkoord heeft). Daarnaast zijn er bilaterale akkoorden met Israël, Tunesië, Canada en Jordanië.

Oude of herziene conventie?

Controleer op de website van de Raad van Europa of de betrokken landen de oude conventie (ETS No. 147, 1992) of de herziene conventie (ETS No. 220, 2017) hebben geratificeerd. Dit bepaalt welke voorwaarden gelden.

Voorbeeld: Voor coproducties tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk is de herziene conventie van toepassing, omdat beide landen deze versie hebben geratificeerd. Voor coproducties met Duitsland geldt de oude conventie, omdat Duitsland de herziene versie nog niet heeft geratificeerd.