Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultimas

Ultimas de trap van een theaterzaal

Sinds 2017 worden de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt op één groot cultuurfeest. De cultuurprijzen heten voortaan de Ultimas. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert de uitreiking van deze Ultimas. 

Naast een nieuwe look-and-feel kregen in 2022 ook de categorieën een update om nog beter in te spelen op maatschappelijke evoluties. In totaal zijn er 15 categorieën, waarvan er 4 alterneren. Elk jaar reiken we in 13 categorieën Ultimas uit.

Uitreiking op 10 mei 2022

De uitreiking vond dit jaar plaats op dinsdag 10 mei in deSingel in Antwerpen en was te volgen via VRTNU en Radio 1. Reinhilde Decleir ontving postuum de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Het koor van Tutti Fratelli bracht een mooi eerbetoon. 

Alle laureaten ontvingen tijdens de show het bijhorende Ultimabeeldje. Dat was speciaal voor de gelegenheid in een nieuw kleedje gestoken door beeldend kunstenaar Daan Gielis (°1988).

Daarnaast krijgt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. Uitzondering daarop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die 20.000 euro krijgt als bekroning van een integrale carrière.

Ontdek de laureaten

Lees meer over de laureaten van 2021 of herbekijk de uitreiking!

ultimas.be