Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Europese wet over mediavrijheid definitief goedgekeurd

De European Media Freedom Act (EMFA), een Europese verordening over mediavrijheid, werd op 11 april 2024 plechtig ondertekend door de voorzitter van de Raad van de Europese Unie (de Vlaamse minister van Media) en Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement. Daardoor werd het proces voor de goedkeuring van deze verordening definitief afgerond. De EMFA zorgt voor een gemeenschappelijk kader voor mediadiensten op de interne markt van de EU en moet het pluralisme in de media en de onafhankelijkheid van mediadiensten beschermen.

Na stemming door de plenaire vergadering van het Europees Parlement op 13 maart 2024, keurde de Raad van de Europese Unie op 26 maart 2024 de verordening formeel goed. Op 11 april 2024 werd de tekst plechtig ondertekend door de Vlaamse minister van Media – op dit moment voorzitter van de Raad – en Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement. Op 17 april 2024 verscheen de EMFA in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De tekst zal in werking treden op 7 mei 2024, en toegepast worden vanaf 8 augustus 2025.

De voorzitter van de Raad van de EU en Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement ondertekenen de nieuwe wet

Wat houdt de nieuwe wet in?

De verordening mediavrijheid zorgt voor een gemeenschappelijk kader voor mediadiensten in de interne markt, en moet het pluralisme in de media en de onafhankelijkheid van mediadiensten beschermen.

EMFA is een antwoord op de toenemende bezorgdheid in de EU over de politisering van de media en het gebrek aan transparantie over media-eigendom. Er worden waarborgen ingesteld om:

  • politieke inmenging in redactionele beslissingen voor zowel particuliere als publieke media-aanbieders tegen te gaan;
  • journalisten en hun bronnen te beschermen;
  • mediavrijheid en -pluriformiteit te garanderen.

Rol van ons departement

Sinds 1 januari 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie en vertegenwoordigt het Departement Cultuur, Jeugd en Media België voor onder meer het thema Media. Na het politieke akkoord over EMFA werkten collega’s van het departement, namens de Raad van de Europese Unie, samen met het Europees Parlement en de Europese Commissie verder aan een akkoord over de gehele tekst, inclusief overwegingen.