Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Musea Brugge aangeduid als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling

Musea Brugge wordt aangeduid als cultureel-erfgoedinstelling, vanwege haar collectie en werking op internationaal niveau. Dat heeft de Vlaamse Regering goedgekeurd op 1 juli. Musea Brugge is daarmee de derde aangeduide instelling, na M HKA en KMSKA.

Grote collectiebeherende organisaties met een cultureel-erfgoedwerking op internationaal niveau, kunnen aangeduid worden als 'cultureel-erfgoedinstelling'. Dit naar analogie met de aanduiding van de kunstinstellingen, grootschalige initiatieven met nationale en internationale uitstraling en een belangrijke symboolwaarde in het cultuurbeleid.

Een aanduiding als cultureel-erfgoedinstelling geldt voor onbepaalde duur, staat los van subsidiëring en garandeert de continuïteit en duurzame positie van de instelling. De wijze waarop de cultureel-erfgoedwerking uitgevoerd wordt, geldt als voorbeeld naar andere actoren in het cultureel-erfgoedveld.

Eerder werden M HKA en KMSKA automatisch aangeduid als cultureel-erfgoedinstelling volgens het uitvoeringsbesluit bij het Cultureelerfgoeddecreet van 2017. Nu vervoegt Musea Brugge als derde museum deze lijst.

Nieuwe aanduidingsronde in 2022

In 2022 werd een nieuwe aanduidingsronde georganiseerd. Deze procedure is enkel toegankelijk voor collectiebeherende organisaties die door de Vlaamse Regering worden voorgeselecteerd. In december 2021 nam de Vlaamse Regering de beslissing om Musea Brugge als een van de kandidaten te selecteren. Een internationale aanduidingscommissie, voorgezeten door professor Kunstgeschiedenis Barbara Baert, beoordeelde de aanvraagdossiers van de kandidaten. Ze prees onder meer de museacollectie, de internationale uitstraling en het collectie- en publieksbeleid van Musea Brugge. Vervolgens besliste de Vlaamse Regering op 1 juli Musea Brugge aan te duiden als cultureel-erfgoedinstelling. Op 2 juli overhandigde de Vlaamse minister van Cultuur het aanduidingscertificaat aan de directie van Musea Brugge, tijdens een persmoment in het Arentshuis.

Musea Brugge opening Otobong Nkanga

Over Musea Brugge

Musea Brugge is de museumgroep achter 13 Brugse stedelijke musea en monumenten: Arentshuis, Belfort, Brugse Vrije, Gezellehuis, Groeningemuseum, Gruuthusemuseum, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie, Sint-Janshospitaal, Sint-Janshuismolen, Stadhuis, Volkskundemuseum en BRUSK, de nieuwe tentoonstellingshal van Musea Brugge, waarvan de werken deze zomer starten.

De collectie van Musea Brugge bevat beeldende en toegepaste kunst van de 15de tot en met de 21ste eeuw en is ondergebracht in beschermde monumenten in de historische binnenstad van Brugge. In totaal is de collectie goed voor meer dan 70.000 objecten. Het overgrote deel van de objecten is nauw verbonden met de geschiedenis van Brugge.

De troef van de museumcollecties van Musea Brugge is de grote verscheidenheid: van Vlaamse primitieven tot actuele kunsten, van de klassieke schone kunsten tot archeologische vondsten, meubelen, zilver, wandtapijten, folklore, poëzie... Voor elk wat wils en voor alle leeftijden.

Foto: tentoonstelling 'Underneath the Shade We Lay Grounded' Otobong Nkanga in Sint-Janshospitaal

Cultureel-erfgoedinstellingen

Lees meer over de criteria