Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Verenigingsloket is gelanceerd

Op 30 januari ging een eerste versie van het Verenigingsloket live. Als digitaal platform maakt het Verenigingsloket de dienstverlening voor verenigingen toegankelijker en eenvoudiger. Vanaf nu kunnen verenigingen zich registreren, hun gegevens beheren, dienstverlening aanvragen en hun dossiers opvolgen.

Majoretten op straat

Dé betrouwbare digitale toegangspoort

Het Verenigingsloket moet dé betrouwbare digitale toegangspoort worden voor verenigingen en verenigingen in wording. Er was wel al veel informatie beschikbaar, maar het was niet duidelijk waar ze terug te vinden is en of de info wel betrouwbaar is. Dat verandert nu. Het Verenigingsloket biedt dat overzicht wel en zal verenigingen eenvoudig toeleiden naar diensten bij het eigen lokaal bestuur of een Vlaamse overheidsdienst. Daarnaast krijgen de verenigingen voor het eerst echt zicht op de gegevens die de overheden over hen ter beschikking hebben. Ze zullen hun eigen gegevens kunnen registreren, raadplegen én beheren.

Een groeiverhaal

De toekomstige mogelijkheden van het Verenigingsloket zijn groot. Naast dienstverlening raadplegen en dossiers opstarten, zal een vereniging ook haar aanvragen of dossiers die ze bij verschillende overheden op verschillende niveaus lopende heeft op één plek kunnen opvolgen. Voorwaarde is wel dat alle besturen zich aansluiten bij de generieke bouwstenen die de Vlaamse overheid aanbiedt. De Vlaamse Regering heeft een extra budget van 300.000 euro vrijgemaakt om het aansluitingsproces bij Digitaal Vlaanderen te optimaliseren en aan te passen voor het Verenigingsloket. Zo hopen we dat een eerste groep van lokale besturen vlotter kan aansluiten.

Pilootprojecten

Ons departement trekt dit project dat de komende jaren uitgerold wordt in heel Vlaanderen. Ons departement is dan ook één van de eersten die de eigen dienstverlening via het Verenigingsloket ontsluit met het KIOSK-subsidiesysteem en de uitleendienst voor kampeermateriaal. Daardoor zullen verenigingen makkelijker onze diensten vinden en niet meer opnieuw al hun gegevens moeten invullen telkens ze een dienst aanvragen. Ook de gratis vrijwilligersverzekering van het Steunpunt Vrijwilligerswerk is één van de koplopers en te vinden via het Verenigingsloket. Andere pilootbesturen zijn de gemeenten Beveren, Evergem en Aalst.