Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Videogame over James Ensor gelanceerd

Op 2 maart presenteerden gameontwerper Thomas Waterzooi en de minister van Cultuur ‘Please Touch The Artwork 2’. Dat is een gratis videogame over het werk van James Ensor, gemaakt voor smartphone, tablet, pc en Mac. Waterzooi baseerde zich op 83 werken van de grootmeester en gebruikte als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. De game werd voorgesteld in het Ensorhuis in Oostende.

Vlaanderen grijpt het Belgische EU-Voorzitterschap aan om het rijke culturele landschap in de kijker te zetten. Omdat het voorzitterschap samenvalt met de viering van het 75-jarige overlijden van James Ensor werd besloten de oude meester te koppelen aan een van onze jongste kunsttakken: game-development.

Toegankelijke game waarin je kunst mag aanraken

De Brusselse gameontwerper Thomas Waterzooi kreeg de opdracht om een vervolg te maken op ‘Please Touch The Artwork’ – een videogame uit 2022 waarvoor hij aan de slag ging met werk van Piet Mondriaan. Het resultaat is ‘Please Touch The Artwork 2’, een toegankelijke game, ook voor wie nog niet zo vertrouwd is met het medium. Waterzooi baseerde zich op niet minder dan 83 werken van Ensors hand en gebruikte als soundtrack deels muziek gecomponeerd door Ensor zelf. 

Bekijk hiernaast de trailer van 'Please Touch The Artwork 2' 

Still uit de videogame 'Please touch the artwork 2'

Gratis beschikbaar

Dankzij de financiële steun van Vlaanderen, meer specifiek via de middelen die werden vrijgemaakt voor de culturele omkadering bij het EU-Voorzitterschap, is ‘Please, Touch The Artwork 2’ volkomen gratis beschikbaar. Gebruikers kunnen de game spelen op smartphone en tablet maar ook op het gameplatform Steam (pc en Mac). Zo kunnen jong en oud in heel Europa tegelijk kennismaken met de oude meester James Ensor en de jonge kunstenaar Thomas Waterzooi. 

Op groot scherm op Flanders Technology & Innovation festival in Kortrijk

Van 16 tot 21 maart 2024 loopt het FTI festival in Kortrijk. Het belooft een week vol digitale, interactieve experiences over de toekomst van leven, leren en werken te worden. En dat dankzij de inbreng van innovatieve technologie uit Vlaanderen in de domeinen Game Technology en Educational Technology. De bezoekers zullen ‘Please Touch The Artwork 2’ ook kunnen spelen op een groot scherm in de Unwrap Arena.  

Please touch the artwork 2

Download de videogame