Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

6 projecten zetten in op betere relatie tussen jongeren en politie

De minister van Jeugd trekt meer dan een half miljoen euro uit voor zes projecten die de relatie tussen jongeren en politie moeten verbeteren. In elke provincie van Vlaanderen en in Brussel gaat er volgend jaar een project van start dat hieraan werkt. Zo zullen er bootcamps worden georganiseerd, stages, vormingen en tal van ontmoetingsmomenten.

De coronacrisis en de bijhorende maatregelen hebben de relatie tussen jongeren en de politie op veel momenten echt onder druk gezet. Vaak voelen politiemensen zich niet gerespecteerd door jongeren en andersom. Het Maatschappelijk Relancecomité, dat de Vlaamse Regering adviseerde voor het relancebeleid, nam een jeugdvriendelijk politiebeleid expliciet mee op in de aanbevelingen van haar rapport.

Dit resulteert nu in zes concrete projecten die in alle Vlaamse provincies en Brussel gaan werken rond de verhouding tussen politie en jongeren. De zes projecten gelden als goede praktijkvoorbeelden en moeten ook andere politiezones inspireren om rond de thematiek te werken. Uniek is het expliciete engagement van jongeren zelf, jeugdwerkers, de lokale overheid,  de politiezones en een neutrale, onafhankelijke actor.

De eerste projecten gaan van start in januari 2022 en lopen tot 2023.

Overzicht van de goedgekeurde projecten