Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws Nieuws
Nieuwsbericht

Campagne rond grensoverschrijdend gedrag in sport en cultuur

1712 lanceert een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector. Centrale boodschap: kijk niet weg en contacteer hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag. De campagne richt zich in de eerste plaats op omstaanders van psychisch, lichamelijk en seksueel overschrijdend gedrag.

Mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten, digitaal seksueel geweld en verhalen over stalking in de cultuursector… De voorbije maanden kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector aan het licht. Omdat taboes, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening. Daarom lanceert hulplijn 1712 een campagne over grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector. 

Voor deze campagne zetten verschillende bekende sporters en professionals uit de cultuursector hun schouders mee onder de boodschap van 1712 of getuigen ze zélf over grensoverschrijdend gedrag. Danseres Geneviève Lagravière (ex-Jan Fabre) en actrices Marijke Pinoy en Anemone Valcke getuigen over hun eigen ervaringen met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Turnster Aagje Vanwalleghem en atlete Louise Carton hebben het over de schadelijke impact van psychisch grensoverschrijdend gedrag en de schaamte en taboes die daarmee gepaard gaan.

Affiche #kijknietweg

Confronterende affiches

In samenwerking met de Vlaamse overheid stuurt 1712 duizenden sport- en cultuurorganisaties campagne-affiches op met de vraag om die op te hangen in de kleedkamers of op andere zichtbare plaatsen. “Het is allemaal zo erg niet”, “Je moet daar maar tegen kunnen”, “Dit zijn mijn zaken niet"... Geweld wordt vaak geminimaliseerd of men kijkt er van weg. In de eerste zin op de 1712-affiches kijkt men weg van het probleem of minimaliseert men de feiten. De tweede zin drukt de kijker met de neus op de feiten: dit is wel degelijk geweld.

1712 roept cultuur- en sportorganisaties om online hun stem te laten horen

De 1712-campagne roept elke vereniging, organisatie, individuele sporter, speler, actrice, muzikant,… en bij uitbreiding iedereen op om zich mee achter de campagne te scharen. Hoe? Door je profielfoto op sociale media aan te passen, of door zelf een filmpje te posten met de boodschap #kijknietweg. Op kijknietweg.be staat een handige handleiding hoe je dit kunt doen.