Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Kandidaatstelling digitale radiofrequenties staat open

Vanaf vandaag is het mogelijk om een licentie aan te vragen voor het aanbieden van een radio-omroepnetwerk via het frequentiekanaal 11A. Kandidaturen moeten ten laatste op 5 januari 2024 worden ingediend via de website van de Vlaamse Regulator voor de Media.

Waarover gaat het?

De capaciteit van het frequentiekanaal 11A wordt vandaag volop benut voor het verspreiden van radiosignalen via DAB+. De huidige licentie om een radio-omroepnetwerk aan te bieden via dat kanaal, loopt af op 21 juni 2024. Er moet dus een nieuwe erkenningsronde worden georganiseerd opdat het kanaal opnieuw gebruikt kan worden voor de verspreiding van omroepprogramma’s via DAB+.

radio studio

Nieuwe erkenningsronde

Om een nieuwe erkenningsronde te kunnen opstarten, werd het regelgevende kader aangepast:

  • enerzijds via het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van artikel 17 van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de voorwaarden en procedure voor het verkrijgen van een licentie voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen 
  • anderzijds via het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 houdende de vastlegging van de pakketten van digitale frequenties die worden vrijgegeven tijdens een derde vergelijkende toets om een licentie te krijgen om een etheromroepnetwerk aan te bieden en om de bijbehorende zendvergunningen te krijgen die bestemd zijn voor het aanbod van vrij te ontvangen radio-omroepprogramma’s.

Kandidaatstelling via de Vlaamse Regulator voor de Media

Door de inwerkingtreding van beide besluiten werd de oproep tot kandidaatstelling in het Belgisch Staatsblad van 6 november 2023 gepubliceerd, na een mededeling op de Vlaamse Regering van 27 oktober 2023.

Wie geïnteresseerd is in de licentie voor multiplex 11A wil, moet binnen een termijn van 60 dagen na publicatie van deze oproep een dossier indienen via de website van de Vlaamse Regulator voor de Media. Dat is ten laatste op 5 januari 2024.

Meer informatie over de procedure en de voorwaarden voor het krijgen van de licentie vind je eveneens op de website van de VRM.