Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 2,6 miljoen euro voor bovenlokale cultuurprojecten

De minister van Cultuur kent aan 23 organisaties een subsidie toe voor een bovenlokaal cultuurproject, goed voor in totaal 2.676.734 euro. Met deze subsidies wil de minister cultuur- en jeugdorganisaties stimuleren om over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen samen te werken. De projecten gaan vanaf juli 2024 van start.

In totaal werden 54 ontvankelijke projectaanvragen ingediend, waarvan 23 aanvragers projectsubsidies zullen ontvangen. Daarbij had de minister aandacht voor geografische spreiding en voor alle culturele sectoren, van amateurkunsten tot cultureel erfgoed.

Schachtbokken van de mijn in Maasmechelen

Van Limburg tot Kortrijk

Het project ‘Mining History Re-Imagined’ vormt een mooi voorbeeld van bovenlokale samenwerking. In dat project voert de organisatie Het Vervolg een fotografisch onderzoek naar het Limburgse mijnerfgoed. Historische beelden uit archieven van verenigingen en lokale musea worden gerecreëerd en gebundeld met als resultaat een reizende expo, met zowel gedrukte als digitale publicaties.

Ook ‘Ge Durft’ van Cultuurcentrum Kortrijk is een opvallend project. Het project wordt georganiseerd voor en door jongeren en focust op mentale kwetsbaarheid. DURF2030 en Vives gaan een samenwerking aan met culturele en sociale partners in regio Zuid-West Vlaanderen waarin jongeren actor worden en zelf durven. Samen trekken ze kleinschalige culturele projecten in gang. Het project eindigt met een tweedaags congres rond mentale kwetsbaarheid bij jongeren.

Download het overzicht van alle goedgekeurde projecten

Ook een aanvraag indienen?

Wil je ook een projectsubsidie aanvragen voor jouw bovenlokaal project? De eerstvolgende indiendatum is woensdag 15 mei 2024. Je project mag ten vroegste op 1 januari 2025 starten en maximaal 3 jaar duren.

Recent lanceerde de minister ook een tijdelijk reglement voor kleinschalige bovenlokale projecten. Bij OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuurwerking, kun je terecht voor eventuele ondersteuning bij je subsidieaanvraag.