Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuw subsidiereglement voor sectorale investeringssubsidies

De Vlaamse ministers van Cultuur en van Jeugd herzien de regeling voor het verlenen van investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang. In 2022 gaat een nieuw subsidiereglement voor sectorale investeringssubsidies van kracht. De indiendatum voor projecten zal eenmalig afwijken met als uiterste indiendatum 1 september 2022. Voor grote cultuur- en jeugdinfrastructuur blijft het huidige subsidiereglement gelden, met 15 mei 2022 als uiterste indiendatum.

oprijhelling rolstoelgebruikers

Ter voorbereiding van de herwerking voerde het onderzoeksbureau IDEA Consult in 2020 een toekomstgerichte evaluatie uit. Na een screening van eerdere studies en beleidsrelevante documenten volgde een sectorconsultatie met verkennende interviews en kwam er een benchmarking met vergelijkbare sectoren. Op basis daarvan werd het huidige reglement geëvalueerd en formuleerde IDEA Consult aanbevelingen. Bovenstaande onderzoeksresultaten, een interne evaluatie door het Departement Cultuur, Jeugd en Media en feedback van de huidige adviescommissie leidden tot een ontwerp van subsidiereglement voor de investeringssubsidies voor sectorale prioriteiten.

Dit legt de sectorale prioriteiten vast voor de periode 2022 – 2026 alsook de voorwaarden, de procedure voor aanvraag, beoordeling en uitbetaling van de subsidies. Alle bepalingen zijn van toepassing voor de hele Vlaamse Gemeenschap, zowel in het Nederlandse taalgebied als in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

Het nieuwe subsidiereglement doorloopt momenteel de procedure voor bekrachtiging door de Vlaamse Regering in een Besluit Vlaamse Regering (BVR). Vervolgens zal het reglement dit jaar nog in werking treden. In 2022 zal de uiterste indiendatum voor projecten daarom uitzonderlijk op 1 september vallen. De nodige informatie voor de opmaak van subsidiedossiers zal beschikbaar zijn zodra een definitieve versie van het reglement voorhanden is. De timing hiervan wordt geschat op mei 2022. De aanvragen zullen zoals gewoonlijk verlopen via het webplatform KIOSK.

Voor grote cultuur- en jeugdinfrastructuur verandert er niets in 2022. De indiendatum van 15 mei blijft behouden. 

Ook een bijkomend budget in het kader van de Vlaamse relanceplannen blijft beschikbaar voor grote cultuur- en jeugdinfrastructuur en voor de sectorale prioriteiten in 2022.

Investeringssubsidies - sectorale prioriteiten

Lees meer over deze subsidielijn