Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Nieuwe influencerFAQ bundelt adviezen en tips voor elke influencer

Influencers zijn vandaag rolmodellen bij uitstek voor heel wat Vlaamse jongeren. Online content creators moeten zich daarom bewust zijn van de impact die ze uitoefenen op hun volgers. Daarom roept de Vlaamse minister van Media de influencerFAQ in het leven, een uniek digitaal platform vol adviezen en tips & tricks voor elke influencer.

Uit onderzoek van de Arteveldehogeschool en Comeos is gebleken dat 87% van de Vlaamse jongeren influencers volgen op sociale media. Influencers, of content creators, zijn voor die jongeren echte rolmodellen. Het spreekt dan ook voor zich dat die influencers een impact hebben op hun volgers, zowel positief als negatief.

logo influencerFAQ met url

Hoe omgaan met invloed op jongeren?

De influencerFAQ is onder meer bedoeld om content creators bewust te maken van de invloed die ze op jongeren hebben. 3 op de 4 influencers gaven aan positief te staan tegenover een deontologische code. Ze zijn ervan overtuigd dat ze dankzij deontologische handvaten concrete en juiste hulp zouden kunnen bieden aan hun volgers.

Daarom bevat de influencerFAQ een belangrijk ethisch gedeelte: wat je beter niet zegt en hoe je best reageert op gevoelige vragen van volgers. Hoe reageer je bijvoorbeeld als een volger met donkere gedachten je contacteert? Of hoe ga je om met racisme en haatspraak? De influencerFAQ is geen bindend document dat nieuwe regels oplegt aan content creators, maar biedt vooral informatie en nuttige tips.

Daarnaast biedt het platform ook allerlei tips & tricks voor content creators die hun werking graag willen professionaliseren, of die op zoek zijn naar concrete antwoorden op uiteenlopende vragen over het influencerschap. Op de website vinden ze tools om hen te helpen bij hun activiteiten, denk maar aan praktisch advies over belastingen, auteursrecht, gegevensbescherming …

De influencerFAQ is er voor en door influencers: tal van influencers waren nauw betrokken bij de uitwerking ervan, net als experten van gespecialiseerde organisaties als Mediawijs, VLESP, Sensoa, Child Focus, Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert of Unia. Het is de bedoeling om de dialoog met content creators te blijven aangaan en om de influencerFAQ ook in de toekomst te actualiseren en eventueel nieuwe thema’s aan te snijden.

Van reclame over belastingen tot mentaal welzijn

De website is onderverdeeld in 6 categorieën, die elk een specifiek en belangrijk onderwerp aansnijden. Enkele voorbeeldvragen:

  • #reclame: Mag een adverteerder jouw content gebruiken? Hoe moet je branded content weergeven? Mag je voor alles reclame maken?
  • #privacy: Moet je jouw thuisadres vermelden op jouw kanalen? Waarom is het zinvol om jouw echte leven te tonen?
  • #isdaterover: Wat kan je doen tegen online pestgedrag? Hoe reageer je op ongewenste beelden in jouw privéberichten?
  • #respect: Wat kan je doen als jij en jouw volgers haatberichten ontvangen? Wat kan je doen tegen online pestgedrag?
  • #hoewist: Hoe praat je over zelfdoding? Wat kan je doen als jouw online aanwezigheid even te veel wordt?
  • #isdatlegit: Moet je belastingen betalen? Moet je zelfstandige worden?

Via een zoekbalk kunnen bezoekers zelf op zoek gaan naar het antwoord op een specifieke vraag.

deinfluencerfaq.be

Ontdek alle tips