Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Ondersteuning om topstukken beter te bewaren

De Vlaamse Regering keurde op 25 maart 2022 een reglement goed dat subsidies voorziet voor ingrepen die een aantoonbaar positief effect hebben op het behoud en beheer van een topstuk.

Schade vermijden

Topstukken die in minder goede omstandigheden bewaard of tentoongesteld worden, vergaan sneller. Die omstandigheden kunnen verbeterd worden door kleine ingrepen in de onmiddellijke omgeving van het topstuk. De risico’s op onherstelbare schade worden zo beperkt en dure conservatie- en restauratiekosten worden vermeden.

Kloosters, abdijen of gebedshuizen, religieuze organisaties en organisaties die erkend zijn door het Cultureelerfgoeddecreet, maar geen werkingssubsidies ontvangen op basis van dat decreet, hebben het vaak financieel moeilijk om topstukken in goede omstandigheden te tonen en te bewaren. Zij komen daarom in aanmerking voor een financiële ondersteuning op basis van dit nieuwe subsidiereglement.

De eerste beoordelingsronde van de ingediende aanvragen start op 1 september 2022.

Nood Gods - Meester van Frankfurt - Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart Watervliet - copyright Object Care

Eenvoudige ingrepen

Om de bewaar- en tentoonstellingsomstandigheden van het topstuk "Nood Gods" van de Meester van Frankfurt drastisch te verbeteren, werd het drieluik van de vochtige muur gehaald. Nu hangt het 50 cm van de muur in op een op maat gemaakt framewerk. De voordelen: het schilderij neemt niet langer muurvocht op, de achterzijde van het middenpaneel is toegankelijk voor reiniging, de zijluiken kunnen gemakkelijk open en dicht worden geklapt en het middelste paneel wordt over de hele breedte ondersteund.

© Object Care

SUBSIDIE TER VERBETERING BEWAAROMSTANDIGHEDEN TOPSTUKKEN

Lees meer over de voorwaarden en de aanvraagprocedure