Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Vlaanderen is Topstukken

Topstukken zijn zeldzaam én onmisbaar. Het Topstukkendecreet zorgt er al 20 jaar voor dat ze niet verloren gaan en in Vlaanderen blijven.

Topstukken in een notendop

Ter ere van de twintigste verjaardag van het Topstukkendecreet doorkruiste het Departement Cultuur, Jeugd en Media Vlaanderen om de beheerders van een aantal Topstukken te interviewen. Reis met ons mee en ontdek in vogelvlucht enkele prachtige voorbeelden van Vlaamse Topstukken.

Cover OKV-tijdschrift rond 20 jaar topstukken met afbeelding van hert in zilverwerk

OKV komt met Topstukkeneditie

Verdiep je je graag wat meer in wat Topstukken zijn, waarom Vlaanderen Topstukken aankoopt en hoe Topstukken geconserveerd en gerestaureerd worden? Bestel dan gratis de speciale editie van OKV ‘Zeldzaam & Onmisbaar. Twintig jaar Topstukkendecreet’ (zolang de voorraad strekt) of lees de publicatie digitaal.

Zeldzaam & Onmisbaar - topstukkententoonstelling

Topstukkententoonstelling in het MAS

Wil je Topstukken in het echt beleven? Bezoek tot 25 februari 2024 de expo ‘Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS in Antwerpen.

affiche 1000 topstukken

Topstukken zijn overal

Topstukken vind je ook in jouw buurt. Een heleboel Vlaamse erfgoedinstellingen zetten hun deuren open en focussen op hun Topstukken. Je leest er alles over op de website 1000topstukken.be, een initiatief van het departement in samenwerking met museumPASSmusées.

Dat topstukken je kunnen verrassen, bewijst een nog vliegende dubbeldekker van het Stampe & Vertongen museum in Deurne. De SV-4A, een Belgische ontwerp, werd gebouwd in 1945 en gebruikt als lesvliegtuig voor een hele resem Belgische piloten. Dankzij een wedstrijd op Radio 2 kan vanaf november iedereen zijn kans wagen en een vlucht in de oldtimer winnen.

Topstukkendatabank

Alle topstukken op de Topstukkenlijst vind je via de Topstukkendatabank.