Overslaan en naar de inhoud gaan

Nalatenschappen kunstenerfgoed - masterclass 1: analyse dienstverlening

In samenwerking met FARO en Kunstenpunt organiseren we in 2023 en 2024 vier masterclasses over de omgang met erfgoed van kunstenaars en kunstenorganisaties. Alle geïnteresseerden uit de cultureel-erfgoed- en kunstensector kunnen hierop aansluiten.

We nodigen je graag uit voor de eerste masterclass op 5 oktober 2023. Daar presenteren we de resultaten van een onderzoek dat we lieten uitvoeren om de bestaande dienstverlening rond kunstenerfgoed te analyseren. Het onderzoek resulteerde in een veldkaart waarbij je te weten komt waar je terecht kan met al je vragen rond kunstenerfgoed en in aanbevelingen over hoe de dienstverlening in de toekomst verbeterd kan worden.

Foto van het archief van Fotomuseum Antwerpen

Wat

Het Vlaamse cultuurbeleid moedigt de archiefzorg in de kunstensector aan. Nu de eerste generatie hedendaagse kunstenaars (vanaf 1945) hun oeuvre afsluit, moeten de vele bijzondere nalatenschappen worden veiliggesteld. Maar daar bestaan nog veel uitdagingen rond: zowel voor de omgang met als voor de borging van archieven, collecties of praktijken.

Momenteel krijgen een aantal cultureel-erfgoedorganisaties die zich bezighouden met kunstenerfgoed structurele steun van Vlaanderen. Die organisaties richten zich tot specifieke disciplines binnen de kunsten en ontwikkelden een dienstverlening volgens eigen accenten. Op dit ogenblik komt die dienstverlening nog niet volledig tegemoet aan de vele noden van de kunstensector rond erfgoed. De kunstenaars en kunstorganisaties vinden ook nog niet altijd de weg naar de juiste hulp. Daarom lieten we in samenwerking met de relevante actoren een onderzoek uitvoeren om de bestaande dienstverlening te analyseren. 

Tijdens de eerste masterclass van 5 oktober 2023 presenteren we de resultaten van die veldanalyse. Daarbij geven we een overzicht van de dienstverleners rond kunstenerfgoed en van de uitdagingen voor de toekomst.  

Programma

13.30 – 14 uur Onthaal met koffie
14 – 14.15 uur Inleiding door het Departement Cultuur, Jeugd en Media
14.15 – 15 uur Presentatie van het onderzoek door KU Leuven
15 – 15.30 uur Eerste reacties uit de sector
15.30 – 16 uur Gemodereerd vraaggesprek met de onderzoekers

Waar en wanneer

Wanneer: donderdag 5 oktober 2023 om 14 uur. Ontvangst vanaf 13.30 uur.

Waar: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, 1000 Brussel.

 

Inschrijvingen afgesloten

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze masterclass.
Heb je inhoudelijke vragen of opmerkingen? Neem contact op met Laurence De Bolle of Lyne Viskens.

Meer info

De minister van Cultuur steunt 12 pilootprojecten rond het behoud van nalatenschappen van hedendaagse Vlaamse kunstenaars. Ontdek welke projecten een subsidie ontvingen.