Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek en publicaties Circus

Op deze pagina vind je een overzicht van de meest recente onderzoeksprojecten rond circus. Oudere publicaties kun je opzoeken op de publicatiedatabank van de Vlaamse overheid.

Wil je meer weten over ander cultuuronderzoek? Neem dan ook een kijkje in de rubriek 'Onderzoek en publicaties'.

Duurzame loopbanen van circusartiesten

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media gaf vorig jaar de opdracht aan studiebureau IDEA Consult om onderzoek te voeren naar de duurzaamheid van circusloopbanen. Circuscentrum was als steunpunt van de circussector nauw betrokken en lid van de stuurgroep. Het eindrapport werd in april 2023 opgeleverd en de resultaten werden begin juni 2023 voorgesteld aan de sector.

Het onderzoek verschaft inzicht over de context waarin circusartiesten hun loopbaan ontwikkelen, het verloop van de loopbanen, en de knelpunten en hefbomen voor duurzame beroepstrajecten. Op basis van verschillende onderzoeksmethoden zoals, deskstudie, een enquête gericht naar (semi-)professionele circusartiesten, diepte-interviews, focusgroepen en benchmarks verzamelden de onderzoekers belangrijke gegevens over de opstart, de uitbouw en de ontwikkeling van een circuscarrière in het huidige circuslandschap. Het identificeren van aandachtspunten resulteerde in vijf aanbevelingen om de sociale, ecologische, artistieke, economische en menselijke duurzaamheid van circusloopbanen in de toekomst te bevorderen. 

Circuscentrum is de Vlaamse overheid dankbaar om dit onderzoek te financieren. Na werkbezoeken in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat er ook in het internationale circuslandschap interesse is in de resultaten van het onderzoek. 

Lees het volledige onderzoeksrapport