Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 500.000 euro projectsubsidies voor projecten rond informeel vrijwillig engagement

14 organisaties ontvangen een projectsubsidie voor hun project rond informeel vrijwillig engagement. Dat heeft de minister van Jeugd beslist. Met de projectoproep wil de minister duurzame samenwerkingsverbanden van lokale besturen en organisaties stimuleren om het informele engagement van kinderen en jongeren in hun gemeente of stad uit te bouwen en (verder) te ondersteunen.

vrijwilligers leggen handen op elkaar

Engagement uitbreiden

Steeds meer kinderen en jongeren engageren zich informeel buiten organisaties of conventionele structuren. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die buurthulp organiseren of burgerinitiatieven opzetten. Dat in tegenstelling tot formeel engagement dat plaatsvindt binnen organisaties zoals jeugdwerk en vzw’s. De projecten willen via proeftuinen ruimte creëren om informeel engagement op (boven)lokaal niveau uit te breiden.

De 14 gesubsidieerde projecten ontvangen een subsidie van maximum 40.000 euro en zijn verspreid over gans Vlaanderen. Voor ondersteuning op maat van de indieners, om geleerde lessen en kennis te delen op Vlaams niveau en om aanbevelingen te formuleren, is een begeleidingsopdracht uitbesteed aan Bataljong in samenwerking met Vives Hogeschool.

Download het overzicht van de goedgekeurde projecten

Prioriteit 3 van het JKP

Deze oproep kadert binnen prioriteit 3 van het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan (JKP) 'Engagement aan de samenleving door vrijwillige inzet'. De derde prioriteit focust op het verhogen van de formele en informele betrokkenheid van kinderen en jongeren bij de samenleving en op het stimuleren van allerlei vormen van vrijwillig engagement.