Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Subsidies voor 21 experimentele jeugdprojecten

De Vlaamse minister van Jeugd investeert in 21 experimentele jeugdprojecten en 5 projecten van erkende jeugdverenigingen, samen goed voor een subsidiebedrag van ruim 1,3 miljoen euro. De verschillende projecten willen jongeren versterken en begeleiden vanuit hun eigen leefomgeving en interesses.

Leefwereld van jongeren centraal

De projecten spelen in op de leefwereld van de jongeren, bijvoorbeeld via creatieve workshops of via inclusieve activiteiten waarbij verschillende doelgroepen laagdrempelig kennismaken met het reguliere vrijetijdsaanbod. Ook het versterken van talenten of een specifiek activiteitenaanbod voor kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid zijn thema's die aan bod komen. 15 projecten focussen op kinderen en jongeren met een handicap of in een kwetsbare situatie.

Bij de experimentele projecten gaat het om 13 nieuwe initiatieven en 8 verlengingen. Daarnaast zijn er ook projectsubsidies voor 5 erkende jeugdorganisatiesNATURE vzw, KLJ & Groene Kring vzw, Groep INTRO, Awel en De Ambrassade.

Overzicht van de experimentele projecten 2024

Jongere met hond

Projecten in de kijker

Project Wolfpack Power

Een van de gesubsidieerde experimentele projecten is ‘Project Wolfpack Power‘ van T’Hope vzw. Met dat project slaan de jeugdwerkorganisatie en een team geconventioneerde psychologen en orthopedagogen de handen in elkaar om psychologische zorg dichter bij maatschappelijk kwetsbare jongeren te brengen in de regio Midden-West-Vlaanderen. Een jeugdwerker en therapeut gaan samen op straat op zoek naar kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid. Via een laagdrempelig creatief therapeutisch en ‘animal assisted’ groepsaanbod implementeert het project spelenderwijs therapeutische zorg in het jeugdwerk.

Ons Artistieke Thuis

Met het project ‘Ons Artistieke Thuis’ organiseert Mondiale Werken Regio Lier vzw een langlopend traject o.a. voor jongeren uit jeugdhuizen en jongeren met een vluchtverhaal. Via verschillende creatieve workshops, begeleid door docenten en medewerkers van o.a. jeugdhuizen en de stedelijke Podium- en Beeldacademie, ontdekken en ontwikkelen jongeren hun talenten. Na een intens traject kunnen de deelnemers hun eindproduct laten bewonderen in het cultureel centrum.

Experimenteel project als opstap

Experimentele projecten kunnen als start-ups in het jeugdwerk een opstap zijn om later uit te groeien tot erkende bovenlokale geprofessionaliseerde of landelijk georganiseerde jeugdverenigingen. Een concreet voorbeeld daarvan is 'Network first for homeless youth’, dat sinds 2020 gesubsidieerd wordt als experimenteel project. Met dat project verenigt en betrekt Betonne Jeugd vzw dak- en thuisloze jongeren. Ze verenigt bovendien organisaties die in contact komen met de doelgroep op Vlaams niveau.

Betonne Jeugd krijgt een laatste keer subsidies als experimenteel project. De vzw legde een realistisch plan voor waarmee ze bij de eerstvolgende erkenningsronde de erkenningsnormen wil behalen als geprofessionaliseerde jeugdvereniging voor kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie.

Experimentele projecten

Lees meer over deze subsidie