Overslaan en naar de inhoud gaan

Cultuur en de allerjongsten

Kunst en cultuur voor de allerjongsten

Cultuur is er voor iedereen. Ook voor heel jonge kinderen. Daarom zetten de beleidsdomeinen Cultuur en Welzijn/ Agentschap Opgroeien samen in op het versterken van cultuurparticipatie en -educatie voor de allerjongsten (0 tot en met 3 jaar).

  • Bekijk deze video over het belang van kunst en cultuur voor baby’s en peuters.
  • Bekijk deze video over de meerwaarde van de samenwerking tussen Cultuur en Welzijn over dit thema.
Cover visietekst: cultuur voor de allerjongsten

Visienota Kunst, cultuur en de allerjongsten

De visietekst formuleert een gedeelde ambitie: het creëren van gelijke kansen in de toegang tot cultuur. Door de handen in elkaar te slaan, willen het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Opgroeien, VVSG en talrijke partnerorganisaties, kunst en cultuur een plaats geven in het dagelijkse leven van alle kinderen vanaf hun geboorte. De tekst formuleert doelstellingen en acties.

Brochure: Versterk je cultuuraanbod voor baby's en peuters

Brochure: Versterk je cultuuraanbod voor baby’s en peuters

Deze brochure bevat tips om een cultuuraanbod voor de allerjongsten te ontwikkelen en cultuurhuizen toegankelijk te maken voor families met jonge kinderen. Hij bevat ook een overzicht van organisaties die je verder op weg kunnen zetten.

Klankennest

Onderzoek 'Jong geleerd, jong gedaan'

In opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media werd een studie uitgevoerd naar cultuureducatie en -participatie bij de allerjongsten (0-6 jaar). Die studie resulteerde in het onderzoeksrapport 'Jong geleerd, jong gedaan'

Studiedag Klein_Kunst

In 2018 werd de studiedag Klein_Kunst georganiseerd, voor zowel de kinderopvang en alle organisaties die met gezinnen werken als voor kunstenaars en culturele organisaties.

Vragen

Heb je een vraag over de samenwerking Cultuur-Welzijn/Agentschap Opgroeien?
Contacteer dan Ellen Hanssens.

Ellen Hanssens
Kennis en Beleid