Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuwsbericht

Meer dan 300.000 euro voor vier innovatieve partnerprojecten

De Vlaamse minister van Cultuur subsidieert 4 nieuwe innovatieve partnerprojecten voor een totaalbedrag van 308.408,67 euro. Dankzij de projectsubsidies werken cultuurorganisaties samen met partners uit andere sectoren en delen ze expertise, infrastructuur en netwerken.

De subsidieoproep ‘Innovatieve partnerprojecten’ laat culturele organisaties samenwerken met organisaties uit niet-culturele sectoren, om samen grenzen te verleggen. Zo ontstaat er een spillover tussen de cultuursector en andere sectoren. Dat kan bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe producten of de realisatie van nieuwe projecten.

wielermuseum KOERS

Beoordeling in 2 fasen

In 2023 focuste de subsidieoproep op digitale transformatie, met de nadruk op digitale creatie en beleving. Er werden 14 subsidieaanvragen ingediend. Alle aanvragen werden ontvankelijk verklaard en voorgelegd aan een beoordelingscommissie. Die beoordeelde de ingediende projecten in 2 fases:

  1. De commissie beoordeelde de beknopte beschrijving en begroting van elk partnerproject. Dat gebeurde volgens de beoordelingscriteria uit het reglement en met aandacht voor digitale transformatie. Zo kregen 8 van de 14 subsidieprojecten een eerste positieve beoordeling.
  2. De commissie nodigde de aanvragers van de 8 projecten uit voor een mondelinge toelichting. Op basis van die toelichtingen kregen de projecten een rangschikking en werd het advies aan de minister geformuleerd.

Diverse projecten

De minister besliste om 4 projecten te subsidiëren voor een totaalbedrag van 308.408,67 euro. De hoogst gerangschikte projecten werden geselecteerd. Het gaat om:

  • Gluon: The Falling City
  • B-Classic: Floats & Strings, artificiële intelligentie als medemuzikant
  • iMAL: LUMSON - Revealing the inaudible with piezo-electricity, AI, voices and luminescence
  • Wielermuseum Roeselare - BRIEK: Betere routering met interactieve elementen in KOERS

De geselecteerde partnerprojecten werden ingediend door spelers uit diverse culturele deelsectoren. Zij gaan niet alleen partnerschappen aan met (socio)-culturele organisaties, maar werken ook samen met partners uit de wetenschap, het hoger onderwijs en de sector van de digitale technologie en artificiële intelligentie.

De gesubsidieerde projecten kennen uiteenlopende doelstellingen. Denk maar aan het ontwikkelen van tools voor muzikanten, het structureel introduceren van nieuwe technologieën en het opentrekken van het debat rond privacy.

Ontdek de projectomschrijvingen en de toegekende subsidiebedragen in het overzicht van de nieuwe innovatieve partnerprojecten

INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN

Ontdek de subsidielijn