Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgericht Digitaal Transformeren

Illustratief beeld van een online platform

Wat

Het project Doelgericht Digitaal Transformeren ondersteunt de digitale transformatie van de cultuursector en stimuleert cultuurparticipatie door het brede culturele aanbod te verbinden met geïnteresseerde cultuurliefhebbers en tegelijkertijd een impuls te geven aan een datagedreven beleid. De focus ligt op de ontwikkeling van een digitale basisinfrastructuur met het UiTwisselingsplatform als nieuwe bouwsteen. Daar kunnen gegevens via OSLO datastandaarden efficiënt gedeeld worden, waardoor we ze maximaal kunnen (her)gebruiken. 

Voor wie

De participant krijgt met een rijker en dieper aanbod een betere gebruikservaring omdat de verspreide informatie verbonden wordt via het UiTwisselingsplatform. Door gegevens over aanbod en participatie te delen, verwerft de cultuursector inzicht in haar publiek. En door data maximaal te (her)gebruiken, kunnen processen binnen de sector efficiënter georganiseerd worden, waardoor er meer ruimte vrij komt om op de kerntaken te focussen.

Ambitie

Het project legt de basis voor een open cultureel ecosysteem dat – met het UiTwisselingsplatform als centrale spil – toelaat om op een snelle en efficiëntere manier nieuwe use cases te bouwen met meerwaarde voor de cultuurparticpant en de cultuursector. Door het open karakter van het platform en de datastandaarden kan een uitbreiding naar andere sectoren, zoals private en toeristische organisaties, een verdere impuls zijn voor innovatie.

Partners

Het programma Doelgericht Digitaal Transformeren wordt gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen het Departement Cultuur, Jeugd en Media en publiq, waarbij publiq vanaf 1 januari 2024 de duurzame exploitatie van het UiTwisselingsplatform zal opnemen. Daarnaast wordt er inhoudelijk ook samengewerkt met Kunstenpunt.

Meer info