Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidies Circusdecreet 2019

Het Vlaamse circus kent al jaren een enorme opmars, maar krijgt (als gevolg daarvan) ook steeds meer te maken met noden. De circusateliers, waar jong en oud in de vrije tijd lessen kunnen volgen, krijgen te maken met wachtlijsten, een tekort aan docenten, enzovoort. De circusmakers hebben nood aan werkplaatsen waar ze kunnen reflecteren en experimenteren. Stilaan groeit de aandacht voor artistiek en historisch circusonderzoek. Vlaanderen kent een groeiend aantal festivals en cultuurcentra met een circusprogrammatie. Vlaamse circuscompagnieën spelen op internationaal gerenommeerde festivals met artistiek hoogstaande producties en het Vlaamse circusbeleid komt aan bod in Europese studies.

Het Vlaamse circus zette een volgende stap, en ook het beleid speelde daarop in. Op 1 maart 2019 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Circusdecreet, meer bepaald het ‘decreet houdende een circusbeleid’. Dat instrument wordt ingezet om het Vlaamse circusveld te ondersteunen, zodat het zich verder kan ontwikkelen.

Op 3 oktober 2023 organiseerde Circuscentrum samen met Cultuurloket en het Departement Cultuur, Jeugd en Media een webinar over het circusdecreet. Bekijk de opname van het webinar.