Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluralisme in de media

Mediapluralisme verwijst naar de diversiteit van het media-aanbod. Dat betekent dat er een veelheid aan standpunten en meningen beschikbaar moet zijn voor het publiek. Die diversiteit is mogelijk als er talrijke onafhankelijke en autonome media actief zijn in de markt.

Een aantal spelers waken over de diversiteit van het media-aanbod en krijgen daarom een jaarlijkse subsidie van het Departement CJM.

Journalistenverenigingen en onderzoeksjournalistiek

  • De Raad voor de Journalistiek is belangrijk voor de zelfregulering van de media. De Raad groeide uit tot een vaste waarde binnen de Vlaamse mediasector, waarin alle uitgevers en omroepen verenigd zijn.
  • Daarnaast blijft ook onderzoeksjournalistiek een waardemeter voor kwaliteitsjournalistiek. Het Fonds Pascal Decroos speelde de voorbije jaren een essentiële rol om de onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen uit te bouwen en ervoor te zorgen dat journalisten werk kunnen verrichten dat zij zonder deze steun onmogelijk hadden kunnen realiseren. Het Fonds werkt binnen de koepel van journalismfund.eu, actief op Europees niveau om kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek te promoten.

Monitoring

Vlaanderen ondersteunt het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA), dat bestaat uit een televisienieuwsarchief en een krantennieuwsarchief.

In 2003 begon het ENA met een archief waar alle hoofduitzendingen van Eén en VTM werden bewaard, geannoteerd en ontsloten. Sinds 2011 worden ook andere actualiteitsprogramma’s gearchiveerd.Het krantennieuwsarchief bestaat sinds 2013 en bevat de artikelen uit acht Vlaamse kranten (De Standaard, De Morgen, De Tijd, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Metro). Het krantennieuws wordt automatisch gecodeerd.

Het ENA is belangrijk om ons media-aanbod blijvend te monitoren, en om studenten en onderzoekers toegang te verlenen tot het archief.