Overslaan en naar de inhoud gaan

Hauts-de-France

Culturele samenwerkingsovereenkomst

Op 25 januari 2018 sloten de Vlaamse Gemeenschap en de regio Hauts-de-France een culturele samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst bekrachtigt bestaande culturele samenwerkingen en stimuleert nieuwe initiatieven. Hauts-de-France is een van de belangrijkste grensregio’s van Vlaanderen, en dit zowel omwille van historische, socio-economische als culturele banden.  

In 2021 vernieuwden de Vlaamse Gemeenschap en de regio Hauts-de-France hun culturele samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2021-2024. De samenwerking heeft de volgende doelstellingen:

 • steun aan opkomend talent;
 • interregionale uitwisseling stimuleren;
 • verduurzaming: uitbouwen van een kader voor duurzame grensoverschrijdende culturele uitwisselingen.

Om deze doelstellingen te verwezenlijken, worden de volgende middelen ingezet:  

 • Een jaarlijkse projectoproep. In 2021 schreven we een projectoproep ‘netwerking’ uit om werk te maken van een betere omkadering en structurelere aanpak om professionals over de grens met elkaar in contact te brengen. Vanaf 2022 lanceren beide partners opnieuw jaarlijks een projectoproep om grensoverschrijdende projecten te ondersteunen. 
 • Een paritair samengesteld samenwerkingsplatform dat zorgt voor de algemene uitvoering van deze overeenkomst en ieder jaar instaat voor:
  1. het organiseren van regelmatig en systematisch overleg;
  2. de uitwerking van een actieplan en een evaluatierapport;
  3. de beoordeling van de projectvoorstellen. 

Projectoproep 2024-2025

Werk je in de culturele sector en wil je graag een project realiseren samen met een partner uit de regio Hauts-de-France? Aarzel dan niet en dien je projectvoorstel uiterlijk op 1 maart 2024 in.

Wat

Op basis van deze projectoproep ondersteunen we bilaterale samenwerkingsprojecten. Met deze oproep willen we samenwerking stimuleren en de publieksdeelname in beide regio’s bevorderen. We focussen op de ondersteuning van opkomend talent en de bevordering van duurzame grensoverschrijdende culturele uitwisselingen.

Het project kan verschillende vormen aannemen en wordt door beide regio's gesubsidieerd. Je kunt een projectsubsidie aanvragen voor een bedrag van maximaal 20.000 euro.

Voor wie

De projectoproep staat open voor kunstenaars en organisaties die professioneel actief zijn in de culturele sector.

Wanneer

Het project vindt plaats tussen 1 september 2024 en 31 augustus 2025.

Hoe een subsidievraag indienen

 • Lees het reglement. Je vindt er alle info over het doel van de oproep, de ontvankelijkheidsvoorwaarden, de selectiecriteria en de selectieprocedure.
 • We vragen aan de Vlaamse projecttrekkers om de aanvraag via het online platform KIOSK in te dienen: 
  • Log in in KIOSK
  • Selecteer de dienst 'Cultuurwerk: Projectsubsidie voor een cultureel samenwerkingsinitiatief tussen Vlaanderen en de regio Hauts-de-France (Uitgavendecreet)'
  • Volg de aangegeven stappen en vul een aantal korte gegevens in
  • Laad de gevraagde documenten op
  • Tip! Log minstens één week voor het indienen van de aanvraag in KIOSK in. Dat geeft de nodige tijd om mogelijke inlogproblemen gelinkt aan mandaat- en/of gebruikersbeheer aan te pakken en op te lossen. Handleidingen over het gebruik van KIOSK vind je via deze webpagina

Meer info

Heb je vragen over de samenwerkingsovereenkomst? Neem contact op met Andries Clement of Lucille Lamaker.

Andries Clement
02 553 08 63
Lucille Lamaker
02 553 29 54

MEER INFO OF HULP NODIG?

Vragen over de projectoproep | Vragen over een lopend dossier in KIOSK | Technische vragen over KIOSK

Gebruik het contactformulier