Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigd Koninkrijk

Wat na de Brexit?

In de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk speelt de culturele sector een belangrijke rol. De culturele sector in het Verenigd Koninkrijk heeft immers overal in de wereld een uitstekende reputatie. Het Verenigd Koninkrijk is, als poort tot de Engelstalige cultuur, een belangrijke bestemming voor de Vlaamse culturele sector, en dan met name voor podiumkunsten, beeldende kunsten en erfgoed.

De Brexit heeft een grote impact op culturele organisaties: van het wegvallen van verschillende vormen van ondersteuning voor opkomend talent tot visaproblemen voor grote festivals. De Vlaamse Regering maakte daarom extra middelen vrij vanuit de ‘Brexit Adjustment Reserve (BAR) om de aanwezigheid van Vlaamse culturele actoren in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, bijvoorbeeld bij werkbezoeken, netwerkevents of deelname aan evenementen en festivals.

De Vlaamse cultuursector kon tot 30 juni 2023 een aanvraag indienen om ondersteuning via de Brexit Adjustment Reserve te ontvangen.  

Culturele samenwerking na de Brexit

Zowel Schotland als Wales en de Vlaamse Gemeenschap ondertekenden in 2023 een 'Memorandum van Overeenstemming' waarbij de regeringen zich ertoe verbinden om de bilaterale betrekkingen te verdiepen en op verschillende gebieden van gemeenschappelijk belang samen te werken. Culturele samenwerking is daar een onderdeel van. 

Oproep: (Re)Connect with the UK

Wil je in contact komen met kunstprofessionals uit het Verenigd Koninkrijk? Kunstenpunt helpt je met de juiste contacten en de nodige informatie, een budget voor werkbezoeken naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland en digitale ontmoetingsmomenten. Raadpleeg de pagina (Re)Connect with the UK van Kunstenpunt (deadline 31 december 2023) of schrijf je in voor de Afternoon Tea infosessies (13 september - 22 november 2023) waar je meer info krijgt over reis- en ontmoetingsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk. 

Meer info