Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigd Koninkrijk

Wat na de Brexit?

In de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk speelt de culturele sector een belangrijke rol. De culturele sector in het Verenigd Koninkrijk heeft immers overal in de wereld een uitstekende reputatie. Het Verenigd Koninkrijk is, als poort tot de Engelstalige cultuur, een belangrijke bestemming voor de Vlaamse culturele sector, en dan met name voor podiumkunsten, beeldende kunsten en erfgoed.

De Brexit heeft een grote impact op culturele organisaties: van het wegvallen van verschillende vormen van ondersteuning voor opkomend talent tot visaproblemen voor grote festivals. De Vlaamse Regering maakte daarom extra middelen vrij vanuit de ‘Brexit Adjustment Reserve (BAR) om de aanwezigheid van Vlaamse culturele actoren in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, bijvoorbeeld bij werkbezoeken, netwerkevents of deelname aan evenementen en festivals.

De Vlaamse cultuursector kon tot 30 juni 2023 een aanvraag indienen om ondersteuning via de Brexit Adjustment Reserve te ontvangen.   

BAR-projecten in de kijker

Wij spraken met 4 cultuurorganisaties en artiesten over de drempels die Brexit vergroot heeft, maar ook over hoe ze die hebben overwonnen dankzij de middelen uit de Brexit Adjustment Reserve. Laat je inspireren en ontdek welke inzichten ze uit de uitwisselingsprojecten gehaald hebben.

Lees het online magazine en laat je inspireren

Culturele samenwerking na de Brexit

Zowel Schotland als Wales en de Vlaamse Gemeenschap ondertekenden in 2023 een 'Memorandum van Overeenstemming' waarbij de regeringen zich ertoe verbinden om de bilaterale betrekkingen te verdiepen en op verschillende gebieden van gemeenschappelijk belang samen te werken. Culturele samenwerking is daar een onderdeel van. 

Meer info