Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigd Koninkrijk

Wat na de Brexit?

In de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk speelt de culturele sector een belangrijke rol. De culturele sector in het Verenigd Koninkrijk heeft immers overal in de wereld een uitstekende reputatie. Het Verenigd Koninkrijk is, als poort tot de Engelstalige cultuur, een belangrijke bestemming voor de Vlaamse culturele sector, en dan met name voor podiumkunsten, beeldende kunsten en erfgoed.

De Brexit heeft een grote impact op culturele organisaties: van het wegvallen van verschillende vormen van ondersteuning voor opkomend talent tot visaproblemen voor grote festivals. De Vlaamse Regering maakte daarom extra middelen vrij vanuit de ‘Brexit Adjustment Reserve (BAR) om de aanwezigheid van Vlaamse culturele actoren in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, bijvoorbeeld bij werkbezoeken, netwerkevents of deelname aan evenementen en festivals.

Wanneer kan ik ondersteuning uit de BAR aanvragen?

Er zijn bepaalde voorwaarden om ondersteuning via de Brexit Adjustment Reserve aan te vragen. De belangrijkste zijn:   

  • Je hebt eerder samengewerkt met culturele actoren uit het Verenigd Koninkrijk. 
  • Je ondervindt negatieve gevolgen van de Brexit.  
  • Je ontwikkelt een activiteit om die negatieve gevolgen te verzachten en toe te werken naar nieuwe projecten in het Verenigd Koninkrijk. Of je werkt aan nieuwe samenwerkingsverbanden met culturele partners uit het Verenigd Koninkrijk.  
  • Je hebt hiervoor nog geen kosten gemaakt.   

Wat kan niet? Je kunt de BAR niet gebruiken voor:

  • het compenseren van kosten die niets met eerdere activiteiten in het Verenigd Koninkrijk of met de Brexit te maken hebben;
  • standaardwerkingskosten die ook na 2023 nog zullen doorlopen;
  • de kosten van douanedocumenten, visa en ATA-carnets;
  • reis- en verblijfkosten voor Britse onderdanen die naar Vlaanderen komen voor een culturele activiteit.
Europees logo Brexit Adjustment Reserve

Ondersteuning via BAR

Je kunt de extra BAR-middelen tot 1 juli 2023 aanvragen via VLAIO, het Agentschap Innoveren & Ondernemen, dat de BAR-middelen in Vlaanderen beheert. 

Meer info