Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland

Nederland is traditioneel de belangrijkste (culturele) partner van Vlaanderen in het buitenland. De culturele samenwerking tussen beide gebieden is bijzonder intensief én verloopt vaak op een heel natuurlijke wijze, zonder sturing van de overheden. Toch ontwikkelden we vanuit beide overheden in de loop der jaren een breed arsenaal om die bloeiende culturele relaties te ondersteunen. Zo bieden het 'Verdrag over de Nederlandse Taalunie' uit 1980 en het 'Verdrag inzake de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het gebied van cultuur, onderwijs, wetenschappen en welzijn' uit 1995 handvaten om onze culturele toekomst samen vorm te geven.

Vlaams-Nederlandse instellingen

Om onze samenwerking in de praktijk te bevorderen, ondersteunt ons departement een aantal gemeenschappelijke Vlaams-Nederlandse instellingen. Culturele en maatschappelijke samenwerking en uitwisselingen staan daarbij telkens centraal.

Onze gemeenschappelijke taal is natuurlijk een logische start voor onze samenwerking. Al meer dan 40 jaar is de Nederlandse Taalunie als verdragsorganisatie een cruciale speler. De Taalunie ontwikkelt taalbeleid, beschermt talig erfgoed en ondersteunt de neerlandistiek in het buitenland. Vanuit Vlaanderen werkt het Departement Cultuur, Jeugd en Media daarvoor nauw samen met het Departement Onderwijs en Vorming en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Nederlandse overheid.

De Brakke Grond is een cultuurcentrum dat Vlaamse kunstenaars en makers een platform aanbiedt in Nederland. Dankzij de locatie in het centrum van Amsterdam kan deze culturele stichting volop de rol van culturele poot van Vlaanderen in Nederland op zich nemen. De Brakke Grond heeft die missie al sinds 1981 en wordt voornamelijk gefinancierd door ons departement.

deBuren is een Vlaams-Nederlands Huis in het centrum van Brussel. Deze culturele organisatie biedt een platform voor debat en reflectie over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. De instelling werd in 2004 opgericht door de Vlaamse en Nederlandse regeringen en wordt tot op vandaag door beiden ondersteund.

de lage landen / Ons Erfdeel biedt via tijdschriften en websites informatie en reflectie over de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen. Dat doen ze in drie talen: het Nederlands, het Frans en het Engels. Zo bereiken ze al wie interesse heeft in de cultuur van de Lage Landen.

Meer info

Heb je vragen over de samenwerking met Nederland? Neem contact op met Andries Clement of Lucille Lamaker. 

Andries Clement
02 553 08 63
Lucille Lamaker
02 553 29 54