Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws in de Klas

Nieuws in de Klas is een media-educatief project in Vlaamse en Brusselse scholen van Mediawijs,  de Vlaamse Nieuwsmedia, We Media, Media.21, VRT NWS en het VIAA, met de steun van de Vlaamse overheid. Het project stimuleert jongeren om verschillende nieuwsmedia te volgen en te interpreteren. Nieuws in de Klas moet kritisch mediagebruik bij leerlingen aanwakkeren en hen warm maken voor nieuws en actualiteit.

Nieuws in de Klas helpt leerkrachten om nieuws en actualiteit in hun lessen te integreren via een uitgebreid aanbod aan nieuwsmedia en lesmateriaal. Leerkrachten die zich inschrijven voor het project ontvangen een week lang een gratis papieren en digitaal nieuwspakket in de klas.  Een nieuwspakket bestaat uit 21 kranten per dag (19 op maandag) en 2 magazines op woensdag en een login voor de digitale kranten en magazines. Daarnaast kunnen ze het hele jaar door gebruik maken van de themadossiers van Media.21 en van beeldmateriaal via het Archief voor Onderwijs met o.a. KLAAR van VRT en andere nieuwsitems. Ten slotte kunnen ze ook het ontwikkelde lesmateriaal gebruiken.

Nieuws in de Klas kent een groot bereik. Uit bevragingen blijkt dat leerkrachten er graag met hun leerlingen mee aan de slag gaan. Zo nemen ongeveer 1 op de 5 leerlingen in het middelbaar onderwijs deel aan het project. In het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs is dat zelfs 1 op de 3 leerlingen. Het Kenniscentrum evalueert jaarlijks Nieuws in de Klas op inhoudelijk vlak en onderzoekt de mogelijkheid tot uitbreiding en verbreding van het media-aanbod. Op die manier kan het project steeds blijven groeien en ten volle worden ontplooid.