Overslaan en naar de inhoud gaan
Cultuur Cultuur

Biënnale van Venetië

De Biënnale van Venetië is één van de belangrijkste platformen in de wereld van de beeldende kunsten. Het is de ideale gelegenheid voor Vlaanderen om haar rijk aanbod in de beeldende kunsten te promoten. Voor deelnemende kunstenaars is het een unieke kans om zich aan de volledige internationale kunstscène, van professional tot liefhebber en pers, te tonen. Ook op het vlak van de architectuur is de Biënnale van Venetië een referentieplatform. Voor de deelname aan de architectuurbiënnale geeft het Departement Cultuur, Jeugd en Media de opdracht aan het Vlaams Architectuurinstituut.

Belgisch paviljoen

De Vlaamse Gemeenschap heeft een beurtrol met de Franse Gemeenschap voor de invulling van het Belgische Paviljoen, waardoor Vlaanderen om de vier jaar instaat voor de nationale inzending.  Ten gevolge van de COVID-19-maatregelen gaat de Biënnale van Venetië voor architectuur niet door 2020 maar in 2021. De Biënnale voor beeldende kunsten werd ook opgeschoven naar 2022.

2013: Berlinde De Bruyckere – Cripplewood (Vlaanderen)
2015: Vincent Meessen – Personne et les autres (Franse Gemeenschap)
2017: Dirk Braeckman (Vlaanderen)
2019: Jos de Gruyter & Harald Thys – Mondo Cane (Franse Gemeenschap)
2022: 
Hilde Teerlinck (curator) en Francis Alÿs (kunstenaar) (Vlaanderen)

Meer informatie over de Belgische aanwezigheid op de huidige en voorgaande Biënnales van Venetië vind je op de website www.belgianpavilion.be