Overslaan en naar de inhoud gaan

Gereglementeerde boekenprijs

Sinds 1 juli 2017 is in Vlaanderen de gereglementeerde boekenprijs (GBP) van kracht. Dit houdt in dat boekverkopers de prijs van een boek (papier of digitaal), zoals bepaald door de uitgever of importeur, gedurende 6 maanden na verschijnen moeten respecteren.

De gereglementeerde boekenprijs werd op vraag van de sector ingevoerd om de boekenmarkt te ondersteunen.

Hoe werkt de gereglementeerde boekenprijs?

Uitgevers en importeurs van boeken kunnen de gereglementeerde en afwijkende prijzen van hun boeken ingeven via Boekenbank.

Boekverkopers kunnen deze prijsinformatie vervolgens raadplegen in Boekenbank en van hieruit downloaden om te integreren in hun eigen systemen.

Via de publieke website www.boekenprijs.be kan je de gereglementeerde prijzen opzoeken en eventuele inbreuken melden.

Zijn kortingen op de gereglementeerde boekenprijs mogelijk?

Ja, beperkte kortingen zijn nog steeds mogelijk. Zo mogen boekverkopers een maximale korting van 10% aanbieden aan consumenten. Speciale kortingen, zoals een actieprijs, ledenprijs, combinatieprijs of serieprijs, zijn mogelijk onder bepaalde voorwaarden en gelden voor alle boekverkopers.

Een aantal specifieke genres zoals wetenschappelijke, educatieve, tweedehands, antiquariaat en anderstalige boeken vallen niet onder de GBP.

Welke impact heeft de GBP op de boekenverkoop?

Om de effecten van de invoering van de Gereglementeerde Boekenprijs te evalueren werd in 2017 een nulmeting van de Vlaamse Boekenmarkt uitgevoerd. Dit onderzoek bevat de cijfers over de boekenverkoop in Vlaanderen en Brussel in 2016, die gebruikt zijn om de impact van de GBP te evalueren.

In 2021 werd de impact van de Gereglementeerd Boekenprijs onderzocht. Lees het onderzoeksrapport.