Overslaan en naar de inhoud gaan

Isola Comacina

Residenties 2021 afgelast

Ten gevolge van de coronamaatregelen kunnen de residenties in Isola Comacina in 2021 niet doorgaan. De residenten die geselecteerd werden en waarvan de residentie niet kan doorgaan, kunnen hun residentie volgend jaar opnemen. Daardoor kun je dit jaar geen residentie in Isola Comacina voor 2022 aanvragen.

Isola Comacina is een prachtig eiland in het Italiaanse Como-meer. Het eiland wordt beheerd door de stichting ‘Fondazione Comacina’. De Vlaamse Gemeenschap (via ons departement) maakt deel uit van deze stichting, die als doel heeft om de culturele contacten tussen België en Italië te optimaliseren. Op het eiland bevinden zich de resten van een middeleeuws stadje, een parochiekerk, een restaurant en drie kleine villa’s. Italië, de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap kunnen elk gebruik maken van 1 villa als kunstenaarsresidentie.

Wie komt in aanmerking

  • Een residentie in Isola Comacina is bedoeld voor kunstenaars in alle disciplines die kaderen binnen het Kunstendecreet (muziek, dans, beeldende kunst, podiumkunsten, muziektheater,…). Er wordt ook 1 periode gereserveerd voor de letteren.
  • De aanvrager is betrokken bij het kunstgebeuren binnen de Vlaamse Gemeenschap en is professioneel actief in de kunstensector.
  • Het is een locatie die zich niet leent tot groepscreaties, maar eerder geschikt is voor individuele kunstenaars. Als gevolg van misbruiken tijdens de voorbije jaren is het Departement Cultuur, Jeugd en Media met de Stichting overeen gekomen om enkel kunstenaars te selecteren die alleen verblijven op het eiland. Ook voorstellen van kunstenaarsduo's worden dus geweigerd.

Wanneer

Door de weersomstandigheden in de regio kan de kunstenaarsresidentie enkel tijdens de warmere maanden gebruikt worden (half mei – half september). Daarbuiten is het er te koud. De kunstenaars van de Franse Gemeenschap gaan in dezelfde periode.

Een residentie op Comacina duurt 3 weken.

Financiële tussenkomst

Er wordt 1.000 euro voorzien als tussenkomst in de leefkosten verbonden aan dit verblijf. Hiernaast wordt er een bedrag van 500 euro voorzien voor de reiskosten aan het verblijf.

Selectiecriteria

De selectiecriteria voor een verblijf in Isola Comacina zijn:

  • de kwaliteit van het oeuvre van de kunstenaar;
  • de meerwaarde van de residentie voor de praktijk van de kunstenaar, met specifieke aandacht voor de kansen op internationale netwerking.

Selectieprocedure

De aanvragen worden door het Departement Cultuur, Jeugd en Media beoordeeld.

Aanvraag

Ten gevolge van de coronamaatregelen kunnen de residenties in Isola Comacina in 2021 niet doorgaan. De residenten die geselecteerd werden en waarvan de residentie niet kon doorgaan, kunnen hun residentie het volgende jaar opnemen. Daardoor kun je dit jaar geen residentie in Isola Comacina voor 2022 aanvragen.

Indiendatum

14 november van het jaar voorafgaand aan de residentie.

MEER INFO OF HULP NODIG?

Inhoudelijke vragen | Vragen over een lopend dossier in KIOSK | Technische vragen over KIOSK

Gebruik het contactformulier