Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwende projecten

Wat

Heel wat jongeren in Vlaanderen engageren zich in het jeugdwerk. Vaak volgden die jongeren vorming en behaalden ze een attest als animator in het jeugdwerk. Maar er zijn ook jongeren die de weg naar de geattesteerde kadervormingstrajecten niet vindenze hebben bijvoorbeeld weinig of geen ervaring met georganiseerd jeugdwerk of beschikken niet over de nodige informatie. Er zijn ook jongeren voor wie een dergelijk traject niet zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld omwille van een handicap, onderwijsvorm of hun thuissituatie. 

Daarom willen we de jongeren die de weg naar jeugdwerk of kadervorming nog niet vinden, motiveren en sterker maken om zich te (blijven) engageren in het jeugdwerk.

Deze projectoproep heeft 3 doelstellingen:

  • Een engagement als vrijwillige begeleider in het jeugdwerk laagdrempeliger maken voor alle jongeren. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld ervaren dat ze zich evengoed kunnen engageren zonder eerst noodzakelijk zelf deelnemer te moeten zijn geweest van een jeugdvereniging. Dat draagt bij tot een groter aantal actieve vrijwilligers in het jeugdwerk.
  • De capaciteit van jeugdorganisaties versterken. Meer actieve vrijwilligers bij jeugdorganisaties, uit verschillende groepen in de samenleving, dragen bij tot meer en meer divers jeugdwerk dat zo de diversiteit in de samenleving weerspiegelt.
  • Het belang van jeugdwerk in de samenleving in de kijker zetten. Jongeren ervaren door hun engagement in jeugdorganisaties sociale cohesie en beseffen wat actief burgerschap kan betekenen voor hun omgeving en zichzelf.

Deze oproep sluit aan bij de 3de prioriteit van het Vlaamse jeugd- en kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024: engagement aan de samenleving door vrijwillige inzet.

Voor wie

Deze oproep richt zich prioritair, maar niet uitsluitend, tot jeugdorganisaties die actief zijn op het Vlaamse, bovenlokale of lokale niveau. Je toont aan dat je rechtstreeks werkt met jonge vrijwilligers en hen ondersteunt om hun engagement in het jeugdwerk (of daarbuiten) waar te maken. Je wordt door de Vlaamse overheid of lokale besturen erkend en/of gesubsidieerd, of toont dat aan op basis van je werking in het voorbije jaar. Voor het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest treedt de Vlaamse Gemeenschapscommissie op als lokaal bestuur.

We moedigen samenwerking aan met partners binnen en buiten de jeugdsector, zoals andere jeugdverenigingen, organisaties in de jeugdhulp en scholen. 

Voorwaarden

Je bent een jeugdorganisatie en voldoet aan de algemene subsidievoorwaarden die hieronder worden toegelicht. Je kunt één dossier per organisatie indienen.

Je organiseert vormende activiteiten die jongeren versterken om een engagement in het jeugdwerk op te nemen:

  • Deze vormende activiteiten vinden plaats in de vrije tijd of tijdens lesvrije weken op school, bijvoorbeeld na de examens. De activiteiten zijn gericht op jonge (potentiële) vrijwilligers van 15 t.e.m. 30 jaar die vrijwillig deelnemen. 
  • De activiteiten maken deel uit van een traject dat minstens bestaat uit een begeleide cursus en een begeleide stage.
  • Dat traject wordt gekaderd in het vormingsbeleid van de jeugdorganisatie: daaruit blijkt minstens hoe deze activiteiten zich verhouden tot geattesteerde kadervorming en/of andere vorming die de organisatie aanbiedt.

Het betrekken van moeilijk bereikbare groepen zoals onder meer jongeren met een handicap of in een maatschappelijk kwetsbare positie wordt aangemoedigd. Kinderen en jongeren bevinden zich in een maatschappelijk kwetsbare positie als ze door hun afkomst, hun thuissituatie of hun statuut een groter risico op achterstelling of uitsluiting lopen, zoals gedefinieerd in artikel 3, 18°, van het Jeugddecreet van 23 november 2023.

Geattesteerde kadervormingstrajecten die al worden erkend in het kader van het Jeugddecreet van 23 november 2023, komen niet in aanmerking.

Mogelijke initiatieven zijn:

  • voortrajecten ter voorbereiding van geattesteerde kadervormingstrajecten;
  • alternatieve trajecten voor geattesteerde kadervorming zoals co-animatortrajecten;
  • samenwerkingen tussen jeugdverenigingen en partners in andere sectoren zoals de buitenschoolse opvang en activiteiten, netwerken van Overkop-huizen, sociaal-sportieve verenigingen of opvangcentra van Fedasil;
  • het modulair aanbieden van delen van geattesteerde kadervormingstrajecten met het oog op kruisbestuivingen met andere sectoren.

De gesubsidieerde activiteiten kunnen plaatsvinden tussen 1 juni 2024 en 31 mei 2026.

Lees de volledige projectoproep 

Hoe aanvragen

Dien je projectvoorstel uiterlijk op zondag 14 april 2024 in via KIOSK.

Vul de volgende documenten in en voeg ze bij je aanvraag in KIOSK:

Beoordeling van je aanvraag

Nadat het dossier op tijd is ingediend en ontvankelijk werd verklaard, wordt het beoordeeld door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Bij de selectie van de projecten die voor subsidiëring worden voorgesteld, hanteren we de algemene beoordelingscriteria, bepaald in artikel 25 van het Jeugddecreet van 23 november 2023:

  • profilering en positionering, meer bepaald:
    • de wijze waarop je project bijdraagt tot het toeleiden van jongeren naar een engagement als vrijwillige begeleider in het jeugdwerk;
    • de wijze waarop je project bijdraagt tot het versterken van de capaciteit van jeugdorganisaties;
       
  • langetermijnvisie, meer bepaald:
    • de mate waarin je project kadert in het vormingsbeleid van de jeugdorganisatie;
    • de wijze waarop je project zich verhoudt tot en verschilt van geattesteerde kadervorming;
    • de wijze waarop je de ontwikkelde methoden, verworven inzichten en geboekte resultaten borgt of deelt;
       
  • inhoudelijk concept en concrete uitwerking, meer bepaald:
    • de mate waarin de doelstellingen van je project aansluiten bij de doelstellingen van deze oproep;
    • de mate waarin de planning inspeelt op de doelstellingen van je project;
    • de mate waarin de indicatoren betrekking hebben op meetbare resultaten;
    • de wijze waarop de jongeren worden betrokken bij de ontwikkeling, uitvoering en borging van het project;
    • de mate waarin het project betrekking heeft op vormende activiteiten in de vrije tijd, of tijdens lesvrije weken op school, in het kader van een traject dat zowel een begeleide cursus als een begeleide stage omvat, met aandacht voor de beloning en erkenning van inspanningen en vorderingen;
  • samenwerking en netwerking met andere actoren in binnen- of buitenland, meer bepaald:
    • de mate waarin de vereniging en haar partners ervaring hebben met het werken met jonge vrijwilligers;
    • de mate waarin jij en je partners ervaring hebben met inclusief werken waaronder het betrekken van bijzondere doelgroepen van jongeren;
  • haalbaarheid van het project;
  • bereik van het project;
  • gelijkekansenbeleid;
  • financiële onderbouw van het project;
  • transparantie die je verschaft over de relatie van het voorgestelde project enerzijds met je andere initiatieven anderzijds, en de wijze waarop die initiatieven gefinancierd worden;
  • geografische spreiding van de voorgestelde projecten.

Als je vereniging al wordt gesubsidieerd o.b.v. het Jeugddecreet van 23 november 2023, dan wordt ook rekening gehouden met de wijze waarop je invulling hebt gegeven aan de verplichtingen die je moet naleven in het kader van die subsidiëring.

Toekenning en uitbetaling

De toegekende projectsubsidie wordt volledig uitbetaald na een positieve beslissing. De projectsubsidie bedraagt maximaal 125.000 euro.

Eens de projectsubsidie is toegekend moet je het logo van de Vlaamse Gemeenschap opnemen in al je communicatie.

Verantwoording

Na afloop van het project moet je de ontvangen subsidie verantwoorden. Je dient de verantwoording in via KIOSK uiterlijk op 31 augustus 2026 en ten vroegste meteen na afloop van je project. Als je je verantwoording te laat of niet indient, vordert het departement het volledige, toegekende subsidiebedrag terug.

Je verantwoording bestaat uit zowel een inhoudelijke als een financiële evaluatie van het project. We gaan na of je eventuele wijzigingen tegenover de initiële projectaanvraag voldoende motiveert en of je alle uitgaven van het project verantwoordt waarvoor de subsidie toegekend werd.

Indien je onvoldoende je uitgaven verantwoordt, kunnen we beslissen tot een (gedeeltelijke) terugvordering.

Hulp nodig? In de leidraad vind je alle informatie terug zodat je de verantwoording correct kunt indienen via KIOSK.

MEER INFO OF HULP NODIG?

Inhoudelijke vragen | Vragen over een lopend dossier in KIOSK | Technische vragen over KIOSK

Gebruik het contactformulier

Vernieuwende projecten

Wil je een overzicht van de vorige vernieuwende projectoproepen? Ontdek welke organisaties eerder een subsidie ontvingen voor een vernieuwend project.

Bekijk welke organisaties een subsidie ontvingen